Bezárt bankfiók

2022.09.23. 18:00

A lakók és az önkormányzat tiltakozására visszaállítja a bankautomatát a pénzintézet

Augusztusban megszüntette a Takarékbank a magyarszéki fiókját (a hivatalos kommunikáció szerint összevonta a Komlói Fiókkal), és ezzel egyidejűleg az ATM bankautomatát is üzemen kívül helyezték.

Zsíros Krisztina

Fotó: FOLDI D. ATTILA

A településen élők és az önkormányzat is tiltakozott a döntés ellen, hiszen nem csak lakossági számlavezetők, hanem cégek, egyesületek, alapítványok is rendszeresen igénybe vették a szolgáltatásokat. Nem csak Magyarszékről, hanem a környező 6-8 településről is. 

Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere elmondta, a település mikrotérségi központ, hiszen a környező községekből (Mecsekpölöskéről, Ligetről, Oroszlóról, Bodolyabérről, Magyarhertelendről) is rendszeresen használták az ATM-et, és a banki szolgáltatásokat, de a hat önkormányzat is itt, a Takarékbanknál vezette a számláját. 

Az emberek nem otthon tartották a készpénzt, az idősek számára is ideális volt, hogy helyben van a bank. A pénzintézet arra hivatkozott, hogy ma már sok mindent lehet elektronikusan, átutalással intézni, illetve hogy sok helyen már lehet bankkártyával fizetni. Mint a polgármester fogalmazott, a falvakban még igenis nagy létjogosultsága van a készpénzforgalomnak. Az emberek tyúkot, terményt, élelmiszert vásárolnak egymástól, kártyával nem tudnak odamenni a szomszédhoz, hogy kifizessenek tíz tojást. 

Most a lakóknak Sásdra, Komlóra, vagy Pécsre kell utazniuk, ha készpénzt szeretnének felvenni, ami nem csak a szokásaikat forgatja fel, hanem az utazás miatt pluszköltséget is jelent a számukra. 

– Magyarszék központi település, nem zsákfalu. Jelentős az idegenforgalomból (Magyarhertelend, Sikonda) adódó ATM-használat is. Ezzel a lépéssel elvágták a készpénzhez jutás lehetőségét 6-8 falu lakosaitól. Szükséges, hogy a lakosság helyben juthasson a pénzéhez – érvelt a Takarékbank döntése ellen a községvezető, majd hozzátette, a pénzintézet a vidék bankjaként hirdeti magát, ez a lépés viszont nem ehhez a megállapításhoz illeszkedik, sőt, a fenti okok miatt érthetetlen, hogy miért nem érte meg Magyarszéken a fiókot működtetni, és az ATM-et üzemeltetni. 

A lakosság és az önkormányzat tiltakozása félsikert hozott, Kárpáti Jenőt ugyanis nemrégiben arról tájékoztatta a Takarékbank, hogy az ATM-et visszahelyezik Magyarszékre, ha az önkormányzat felvállalja az üzemelésből adódó fenntartási költségeket, tehát az áramdíjat. A hírt örömmel fogadták a lakók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!