Zsebre megy

2022.09.18. 14:48

Az ablakot ne használjuk fűtésszabályozásra!

W. K.

Forrás: pixabay.com

A hagyományos fűtési módokkal szemben a távfűtésnek környezetvédelmi és klímavédelmi szempontból is vannak előnyei. A takarékosság érdekében azonban az ügyfelek is sokat tehetnek, amelyekkel nemcsak spórolni lehet, de a környezetet is védjük – hívja fel a figyelmet a Pécsi Távfűtő Kft., egyben javaslatokat megfogalmazva, amelyekkel csökkenthető az energiafelhasználás. 

– Ha a fűtési rendszer korszerű és a radiátorok szabályozószeleppel felszereltek, akkor éljünk az ezek adta lehetőségekkel, a helyiségek hőmérsékletét igazítsuk az igényekhez, takarékoskodjunk – emeli ki a szolgáltató. Ha valaki túl melegnek érzi a hőmérsékletet, állítsa alacsonyabb fokozatra a radiátorszelepet. 
A termosztatikus szelepről azt kell tudni, hogy automatikus működést tesz lehetővé, csak addig engedi a fűtővizet a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a hőfokszabályozón beállított értéket. Ezt követően automatikusan elzárja a fűtővíz útját. Ha ugyanezen állásban a szoba levegőjének hőmérséklete a beállított érték alá csökken, a szelep újranyit, és a radiátor felmelegszik. 

Egy Celsius-fokkal alacsonyabb helyiség hőmérséklet beállításával mintegy hat százalék fűtési energiamegtakarítást érhetünk el. 
– A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal – javasolta a Pétáv. Hozzátéve, hogy a lakás azon részeit, ahol nem töltünk huzamosabb időt – mint például a folyosó, vagy a tárolóhelyiségek – nem szükséges olyan melegre fűteni, mint például a nappalit és a gyerekszobát. 
A szolgáltató felhívja a figyelmet arra is, hogy az ablak nem fűtésszabályozó eszköz, célszerű rövid ideig, az ablakot teljesen kitárva szellőztetni. A résnyire nyitva hagyott ablakon folyamatosan megy ki a meleg a helyiségből. 
Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a napsugárzás hatása érvényesülhessen. Sötétedéskor pedig tegyük az ellenkezőjét, így csökkentve a meleg kiáramlását. Az épületek felújításával pedig, ha ehhez párosul a lakók takarékossági szándéka is, a korábbi hőfelhasználás akár felére is csökkenthető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!