Projektek folyamata

2022.09.08. 20:01

Felújítják és élettel töltik meg a területet

Több pályázati projekt van folyamatban Harkányban, hiszen az önkormányzat idén két nagy fejlesztésre nyert támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. Ennek köszönhetően a fürdőváros több területén zajlanak majd a munkálatok.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Tavasszal kapta a fürdőváros önkormányzata a kedvező hírt, hogy a TOP Plusz keretében beadott két pályázata támogatást nyert. Az egyik az arborétum fejlesztését, új funkcióval való megtöltését, a másik pedig több helyszínt érintő közterületi fejlesztéseket, felújításokat céloz meg. Mint azt Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere lapunknak elmondta az előbbi pályázat kapcsán – melyre 200 millió forint európai uniós forrású támogatást nyert a város –, a napokban kezdődik meg a tervezői munka. 

A projekt keretében úgy fejlesztik a zöldterületet, hogy a jelenleg funkció nélküli park, arborétum (a Siklósi úton a Spar áruház és az Arborétum Hotel közötti szakasz) élettel, új funkciókkal teljen meg. Megújulnak a gyalogossétányok, és egy 500 méter hosszú, 1,2 méter széles erdei futópálya is létesül pihenőfelületekkel, világítással, ezen kívül ügyességi és fejlesztőelemeket tartalmazó játszóteret is építenek a területre. Többek között kötélpályát is terveznek ide. Az áruház felőli részen egy fedett közösségi teret is építenek, illetve teljes zöldfelületi rekonstrukció valósul meg, hiszen a meglévő növényállományt már egyébként is elengedhetetlenül szükséges gyéríteni és rekonstruálni. 

A fejlesztésekkel a városvezetés célja, hogy javítsák a város környezeti állapotát, ezáltal Harkány vonzóvá váljon, és a kialakuló települési térszerkezet még inkább élhetővé alakítsa a várost a lakosság – főként a fiatalok – számára, ezzel is elősegítve a helyben maradásukat. Az arborétum területén tervezett beruházás olyan közösségi célú fejlesztéseket is tartalmaz, mint okospad, közterületi wifi elhelyezése és térfigyelő kamerarendszer kiépítése. 

Baksai Endre Tamás hozzátette, a terveztetést követően közbeszerzési eljárás útján választják ki a kivitelezőt. Ez ugyanakkor – még a tervezői munkát is beleszámítva – hosszú hónapokat átölelő folyamat, így becslése szerint leghamarabb a jövő év közepén kezdődhet meg a munka a területen. 

Hamarabb történnek meg az első kapavágások a csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztésére nyert projekt esetében. Ott is sok időt vett el a tervezés és az engedélyeztetés. Tavasszal remélhetőleg megkezdődhetnek az árokrendezési munkálatok. 

Több helyszínen fejleszthetnek

A harkányi önkormányzat másik TOP Plusz-os támogatott projektje a sportcsarnokot és környezetét, a drávaszabolcsi háromszöget (Bem és a Dózsa György utcával határos zöldterület) és az óvoda utcáját érinti. Megújul a sportcsarnok öltözőblokkja, a közösségi vizes­blokkok és az emeleti iroda, az épületen kívül egy gördeszkapályát, egy 3x3-as kosárlabdapályát építenek, emellett sakk­asztalok, padok és két asztalitenisz-pálya kap itt helyet. A drávaszabolcsi háromszögben a régi játszótér helyén egy újat építenek, az óvoda utcájában, azaz a Dankó Pista utcában pedig kiszélesítik és felújítják az úttestet, valamint az egyik oldalra járdát építenek. Ezen kívül az óvodánál egy nagy méretű, ingyenes parkolót alakítanak ki a közeljövőben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!