Megteltek élettel az egyetem falai

2022.09.05. 15:30

Neves elődök nyomába eredtek a PTE jogi karán (galéria)

A járvány által nehezített időszak az egyetemi oktatásra is rányomta bélyegét, így annál inkább örömteli, ahogy a különböző karokon elindul az élet az őszi évkezdéskor. Hétfőn a PTE Műszaki és Informatikai, illetve Állam- és Jogtudományi karán jártunk.

Mohay R.

Fotó: Laufer László

Hétfő reggel a PTE Műszaki és Informatikai Kar évnyitóján a tanév ünnepélyes elindítása mellett két vállalattal is kötöttek stratégiai megállapodást. Az egyik a több évtizedes múlttal rendelkező építőipari középvállalat, a Szabadics Zrt., a másik a transzparens homlokzati szerkezetekhez kapcsolódó gyártásban és tervezésben világviszonylatban élen járó, 40 országban jelen lévő Hydro Building Systems Germany GmbH. Az együttműködés fő fókuszterületei a közös kutatás-fejlesztési és innovációs projektek, az oktatásban való együttműködés, valamint a rendszeres tudás- és tapasztalatcsere.

 A Hydro és leányvállalata, a WICONA közös fejlesztése  a „HYDRO CIRCAL” alumínium ötvözetből készült profilrendszerek, amelyek legalább 75 százalékban újrahasznosított, alumíniumhulladékból készülnek. A PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésén ezt a tudást és tapasztalatot szeretnék közkinccsé tenni. 

Az Állam- és Jogtudományi Karon az évnyitót követően a pécsi jogászképzés 100 éves évfordulója alkalmából nyílt kiállítást tekinthettük meg. 

Az 1912-ben Pozsonyban alapított Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem száz évvel ezelőtt kezdte meg a működését Pécsett. Ebből az alkalomból a Pécsi Tudományegyetem 2021. szeptembere és 2023. október között centenáriumi programsorozatot szervez. Ennek keretén belül nyitották meg az „Elődeink nyomán. A Jogi Kar 100 éve Pécsett” című kiállítást, amely visszaidézi az évtizedekkel ezelőtti kari életet, egykori neves professzorokat, hallgatókat, az universitas világát. 

– A pécsi jogászképzés története tele van színes emlékekkel, a kiállítás ezt próbálja bemutatni – fogalmazott prof. dr. Fábián Adrián, a jogi kar dékánja.

– Az emblematikus professzorok és írásaik, a kiemelkedő kiadványok mellett megférnek régi leckekönyvek, diplomák, hallgatói folyóiratok, jegyzetek, valamint olyan apró tárgyi emlékek is, amelyeket professzorok leszármazottai juttattak el hozzánk – összegezte a kiállított látnivalókat a dékán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!