A kistelepülések érdekeit képviselték

2022.10.25. 19:37

Az energiaválság kezelése és a Magyar Falu Program is szóba került a közgyűlésen

Az elmúlt héten tartotta őszi közgyűlését a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége. A rendezvény nagy érdeklődés mellett zajlott, 95 polgármester részvételével.

Zs. K.

 Tóth Gábor, a szövetség elnöke (Baksa polgármestere) elmondta, a szövetség főként a kistelepülések érdekeit, problémáit és igényeit igyekszik közvetíteni a minisztériumok felé. Az érdekképviseletet szolgálta ez a program is, amelyen főként az energiagazdálkodás, valamint a Magyar Falu Program pályázati lehetőségeinek témáját járták körbe. A rendezvényen részt vett Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár is.

 

– Szó volt az aktuális energiaválság kezeléséről, illetve a közvilágításról, hogy hogyan tudjuk még jobban lecsökkenteni a rezsiköltségeket. Az MVM egyik képviselője a közvilágítás korszerűsítésének lehetőségét vázolta fel, továbbá arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy 5-6 olyan időszak van, amikor időkapcsolóval, távvezérléssel működtetik ezeket a lámpákat. Ha a községvezetők kérelmezik, hogy ekkor 10 perccel később kapcsolják be, illetve 10 perccel előbb kapcsolják ki a lámpákat, akkor évente akár 160 órát is meg lehet takarítani a fogyasztáson 

– mondta Tóth Gábor. Hozzátette, a gáz kifizetésével sok önkormányzat fog küzdeni, ezért mindenki megpróbálja valami mással kiváltani a fűtést. Gyopáros Alpár jelenlétével a Magyar Falu Program pályázati lehetőségei is elhangoztak, amivel kapcsolatban a községvezetők javaslatot tettek arra, hogy jövő évben szükséges lenne a napelemes rendszerek kiépítését, valamint bővítését támogató pályázatok kiírása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!