Mennyi rezsit fizetnek majd a lakók?

2022.10.10. 15:02

Csak a felét szigetelik le az önkormányzati háznak

Még a végzettséggel nem rendelkezők számára is régóta köztudott, hogy egy szigetelt, új nyílászárókkal rendelkező épület sokkal olcsóbban kifűthető, illetve nyáron hűthető, mintha az adott ingatlant „csupaszon” hagyják. Pécsen azonban ezt vizsgálják majd – tanácskozásokkal, utazásokkal egybekötve – egy közvetlenül Brüsszelbe benyújtandó pályázattal.

B. M.

A szocialista-DK-s városvezetés már korábban is hangsúlyozta, hogy a kormány miatt inkább közvetlenül Brüsszelhez fordulnak pályázati pénzek lehívásáért. E gondolkodásmód keretében az elmúlt három évben sikerült annyit elérniük, hogy 100 másik európai várossal együtt a következő 8 évben kaphatnak némi forrást, aminek összegéről egyelőre nem beszéltek.

Emlékezetes próbálkozás volt az is, hogy a Bóbita Bábszínházat ugyanígy közvetlen támogatással alakítsák át, végül abból nem is lett semmi. Most egy újabb pályázati körben az önkormányzat a hétmillió forintos önerő felmutatása mellett nyújtott be pályázatot.

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint egy kísérleti jellegű programról van szó: energiatudatos felújításon esne át a Nagy Ferenc téri önkormányzati ingatlan negyven százaléka. Ezzel együtt az épület másik részéhez azonban nem nyúlnának, amennyiben a későbbiekben lesz újabb pályázati lehetőség, akkor szigetelik le az ingatlan nagyobbik felét.

Nem a házra költik a teljes összeget

A projekten 575 ezer eurót tudnak nyerni, ami közel 240 millió forint. Csakhogy a pályázatban ennek a költségnek jó részét nem is a házra költik.
Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint 100 ezer eurót, közel 45 milliót személyi kiadásokra, utazásra költenek majd, de kerekasztal-beszélgetésekre, projekttalálkozókra is rengeteg pénz megy el, vagyis nem az épületre, hanem egyéb kiadásokra költenek. A források egyharmadát tehát nem közvetlenül az ingatlan fejlesztésére fordítják.

A kutatás nem számol a rezsikérdéssel 

A baloldaliak érvelése szerint egyébként ez egy kutatás-fejlesztési projekt, amely során megmérik, hogy energetikai szempontból mennyivel hatékonyabb a felújított rész a nem átalakítotthoz képest. Csakhogy jelenleg már a gyártók, szakemberek, a mérnökök is olyan pontos – gyakorlatban is letesztelt – elméleti tudással, mérőeszközökkel, anyagmutatókkal rendelkeznek, hogy valójában ennek a feladatnak az elvégzésére nem lenne szükség utazásos, konferenciás egyeztetésekre sem. Egyelőre az is kérdés, hogy a Nagy Ferenc téri önkormányzati ingatlanban élőket – több tucatnyi családról van szó – miként érinti majd a fejlesztés, hiszen így ugyanabban az épületben elméletileg lesznek olyanok, akik magasabb rezsit fizetnek, míg mások kevesebbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!