Fontos cél volt

2022.10.05. 20:25

Elindult a horvát nyelvoktató program a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskolában

Az intézményben évtizedekkel korábban volt már horvát oktatás, de több mint 10 éve megszűnt.

Zs. K.

Forrás: Kanizsai Dorottya Ált.Isk. facebook oldala

Az idei tanévtől elindult a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskolában a nemzetiségi horvát nyelvoktató program, amelynek keretében a diákok heti hat órában tanulják a horvát nyelvet, irodalmat és népismeretet. 

A 2015-ben megalakult Siklósi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat fontos célja volt, hogy visszahozza, hogy a horvát nyelvet már egészen kisiskolás kortól kezdődően lehessen tanulni intézményi keretek között. Az elmúlt években ez szakkör formájában történt, az idei tanévben viszont – az elmúlt hét év munkájának, valamint az iskolavezetés és a fenntartó Mohácsi Tankerületi Központ támogató hozzáállásának köszönhetően – elindulhatott a nyelvoktató program, amelyben jelenleg 11 első osztályos tanuló vesz részt, akik Lowescher Leila tanító segítségével sajátítják el a horvát nyelv alapjait.

Bockovac Tímea, Siklósi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a programjaikba a továbbiakban is bevonják majd a gyerekeket, a tervek szerint legközelebb (még ősszel) egy mohácsi kirándulásra kerül sor, ahol múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a hazai horvát örökség jelentős részét meg tudják a diákok tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!