Utána jönnek a számlálóbiztosok

2022.10.12. 15:26

Népszámlálás: vasárnapig lehet leadni online a kérdőíveket

Már csak ezen a héten lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Azokat, akik nem élnek a lehetőséggel, október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel.

E hét vasárnapig van még lehetőség a népszámlálási kérdőívek online kitöltésére a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül. Október 16-án éjfélkor zárul a népszámlálás internetes önkitöltési szakasza. A rendszer folyamatosan, 0-24 órában működik és fogadja a kérdőíveket - a válaszadást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett -  eddig ezek mintegy harmadától érkeztek be a válaszok.

Az online adatszolgáltatáshoz szükséges 12 jegyű belépési kódot a szeptember utolsó napjaiban kézbesített postai felkérő levél tartalmazza, ezzel lehet kérdőívkitöltő felületre belépni, majd önállóan kitölteni a népszámlálás kérdőívét. Ha valaki nem kapott felkérőlevelet, a népszámlálás honlapján keresztül ügyfélkapu segítségével tud kódot kérni. Aki ügyfélkapuval nem rendelkezik, megkérheti családtagját, ismerősét, hogy segítsen a kódigénylésben.

Az adatszolgáltató, miután a kérdőívet kitöltötte, erről egy igazoló kódot kap - ezt fontos elmenteni, vagy felírni, a későbbiekben ugyanis ezzel lehet bizonyítani a népszámlálásban való részvételt. 

Azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltik ki interneten a kérdőívet, számlálóbiztosok keresik fel október 17. és november 20. között, akkor már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a kérdéseket. Akik november 20-ig nem teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek ennek eleget. 

A népszámlálási kérdőív kitöltése egy átlagos háztartásban körülbelül 30 percet vesz igénybe. A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért is fontos, ebben mindannyian részt vegyünk, ami egyébként a vonatkozó törvény szerint kötelességünk is. Kérdőívet kell kitölteni mindenkiről, aki Magyarországon él; azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak; illetve a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Vásárlási utalványt sorsolnak

Nem csak azért érdemes a kérdőívek online kitöltését választani, mert egyszerű, gyors, és kényelmes, hanem mert mindenki, aki interneten keresztül adja le a népszámlálás során kért adatokat, nyereményjátékban vehet részt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdőív beküldésekor regisztrálni a nyereményjátékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta öt darab, százezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki - a nyertes azonosító kódok listája, valamint a nyereményjáték részletes szabályzata elérhető a nepszamlalas2022.hu/nyeremenyjatek címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!