SzezON

2022.10.08. 12:52

Szeméttel tilos fűteni, a füstje büdös és ártalmas

Szemetet égetni kályhában, kandallóban, kazánban tilos a jogszabály szerint. A legtöbb helyen már fűtenek, és – ahogy olvasóink jelezték – bizony a tiltás ellenére vannak kémények, amelyek ontják magukból a rendkívül kellemetlen szagú, fekete, egészségre és környezetre ártalmas füstöt.

Wald Kata

20201109 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A ködös, hideg idő beálltával és a fűtés által kibocsátott égéstermékek miatt igencsak megromlott a levegő minősége Miskolcon több másik nagyvároshoz hasonlóan.

Fotó: Kozma István

 

– Fekete, bűzös füst árasztja el a környékünket, mióta az utcánk egyik lakója elkezdett fűteni: biztosra vehető, hogy hulladékkal 

– kereste meg lapunkat panaszával egy olvasónk. Mint mondta, évek óta kénytelenek szembesülni a problémával – ahogy a fűtési szezon elkezdődik, a szúrós szag megjelenik, és egészen tavaszig szenved az utca emiatt. 

Jóllehet – hangsúlyozzák a katasztrófavédők – a vonatkozó jogszabály szerint a háztartásban keletkező papír-, és a kezeletlen fahulladék kivételével kályhában, kazánban, kandallóban szemetet elégetni tilos. A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok. Használt ruhák, rongyok, festett, lakkozott régi ablakkeretek, ajtók, raklapok, bútorlap, építési fahulladék, műanyag, PET-palack nem kerülhet a tűzre. Ezek elégetésekor ugyanis a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, szennyezve a környezetet, károsítva az egészséget – többek közt légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak, elősegíthetik rosszindulatú betegségek kialakulását. 
Ha valaki csak két hétig fűt háztartási hulladékkal, akkor is annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes téli szezon alatt. 
Ha pedig a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja. 
 

– A mérgező gázok fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is, ezáltal a füst­elvezető belseje leszűkül és a füst visszaáramolhat a házba, illetve könnyen akár tűz is keletkezhet a kéményben

 – hangsúlyozza a katasztrófavédelem. 
 

Büntethetik a szabálytalankodót

Ha valaki a környezetében zavaró, irritáló légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha ez nem jár sikerrel, és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést lehet tenni a kormányhivatal járási hivatalában, ahol a panaszt a környezetvédelmi hatóság kivizsgálja. Fotókkal, videóval, tanúkkal érdemes az észrevételeket alátámasztani – ha az előírások megszegése bebizonyosodik, levegőtisztaság-védelmi bírságot szabhat ki a hatóság. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!