Baranya tíz megyét is megelőz

2022.11.06. 09:47

A Dél-Dunántúlon él a legkevesebb nyugdíjas

M. B. E.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2022 első félévében Baranyában 77 485 fő öregségi nyugdíjban részesülő ember él. Az országban tíz megyében is kevesebb ennél a nyugdíjasok száma, de természetesen ezt a megye összlakosságára vetítve célszerű csak összehasonlítani. Mindehhez Baranyában most a következő (2022. I. félév) népességi adatok tartoznak: 168 ezer férfi és 186 ezer nő. 

Pest megyében van a csúcslétszám, háromszor ennyien részesülnek öregségi nyugdíjban, és három olyan megye is van, ahol 100 ezer feletti a számuk. Ugyanakkor a minimumot nyugellátásban Nógrád, Tolna és Vas megye jelenti, ahol a számuk nem éri el az 50 ezret. Ha pedig régiót nézünk, akkor Dél-Dunántúl messze a legkevesebb nyugellátottal rendelkezik az országban. Összesen egyébként 2 millió tisztán öregségi nyugdíjas van hazánkban. 
Baranyában az utóbbi tíz esztendőben 75–78 ezer között mozgott az öregségi nyugdíjasok létszáma, azt megelőzően az ezredfordulótól kezdődően 66–63 ezer között változott. Az ugrás egy 2012-es nyugdíjrendelet-módosításnak köszönhető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!