Energiaválság

2022.11.04. 14:17

Harkány is átalakítaná a közvilágítást a költségcsökkentés érdekében

Több más településhez hasonlóan Harkány is átalakítaná a közvilágítási rendszerét, hogy ezzel is csökkentse a költségeket. Hogy mely városrészek lámpatestjeit érintené a változás, azt az október végi testületi ülésen tárgyalták a képviselők.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Czene Zoltán

A város önkormányzata utoljára 2020-ban vett részt csoportos közbeszerzési eljárásban, mind a közvilágításra, mind pedig az általános célú villamos energiára vonatkozóan. Ezek alapján 2021-ben és 2022-ben az általános célú villamos energiára: 23,90 Ft/kWh, míg közvilágítási célúra 17,49 kWh/h egységárat fizet december 31-ig, akkor a szerződés lejár. Mint arról korábban beszámoltunk, az általános célú villamos energia beszerzésére irányuló csoportos közbeszerzési eljárást már lefolytatták, ennek eredményeképpen több, mint 11-szeres áron fogja kapni a város a jövő évben a villamos energiát. Folyamatban van a közvilágítási célú energia beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárás is, amelynek ajánlattételi határideje november első felében jár le.

Mivel a közvilágítási célú energia áraknál is komoly, nagyságrendileg minimum 10-szeres emelkedés várható, a városvezetés korábban már megkezdte az előzetes egyeztetéseket a közvilágítás átalakításának és az üzemidő átállításának lehetőségeiről.

– Október 11-én a harkányi hely rendőrőrs, az E.on., a közút és az önkormányzat részvételével egy személyes egyeztetés is lezajlott, ahol az érintett szereplők feltárták a megtakarítási lehetőségeket, figyelembe véve a változásból eredő kockázatokat is. Az érintettek kitértek az átalakítás műszaki feltételeinek és költségének kérdésére is 

– mondta dr. Markovics Boglárka harkányi jegyző.

Az egyeztetésen megfogalmazott javaslatok szerint a közvilágítás üzemidejét csökkenteni kell. Az E.ON képviselője arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy kidolgozás alatt áll egy központi program, ami a 24 és 4 óra közötti időszakban lekapcsolja a közvilágítást. Éjfélig várhatóan a több műszakban dolgozók is hazaérnek, vagy bejutnak a munkahelyükre és az utolsó busz is megérkezik a településre; hajnalban pedig jellemzően 4 óra előtt nem indulnak túl sokan munkába.

             Fotós: Czene Zoltán 

Takarékosság szempontjából javasolják a közvilágítási hálózatról ideiglenesen leválasztani dísz- és egyéb világítást szolgáló lámpatesteket, pl.: a szobrok, műemlékek és szökőkutak illetve azok környezetének megvilágítását (Zsigmondy sétány, Országalma, Zsolnay-kút, Bartók szökőkút stb.), a templomok díszvilágítását, a Xavin szökőkút és környezete-, a KRESZ-parkra irányított fényvetőket, a művelődési ház mögötti tér világítását, valamint sportcsarnok előtti parkoló világítását. Megszüntetnék a Kossuth utcával párhuzamosan futó két szervizút és járda megvilágítását, és ezen felül a a város teljes területén a közvilágítás teljes világítási idejében minden második/harmadik lámpatest működésének felfüggesztését javasolják. Ezekkel az intézkedésekkel éves szinten nagyságrendileg 15-20 százalékos megtakarítás érhető el.

Ezzel együtt is a legforgalmasabb, a közút kezelésében lévő útszakaszokon (Kossuth Lajos, Ady Endre, József Attila, Petőfi Sándor, Aradi utca), valamint a Széchenyi tér egy részén, a Siklósi úton, továbbá az 58-as főút városi átkelési szakaszán ebben az időszakban is üzemelni fog a közvilágítás.

Az önkormányzat most a fenti javaslatokhoz előzetes hozzájárulást kér a rendőrség és a közútkezelő illetékes szervétől, majd konkrét árajánlat-kéréssel fordul az E.ON felé. Az árajánlat ismeretében lesz csak lehetőség az átalakítási munkák megrendelésére, így maga a folyamat sem egyszerű, és sok időt vesz igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!