Szentkirályi Alexandra volt a vendég

2022.11.30. 20:25

Hoppál: Minél előbb békére van szükség (galéria)

Az elhibázott brüsszeli szankciókról tartott fórumot szerdán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Hoppál Péter, Pécs fideszes parlamenti képviselője. A politikusok a béke fontosságára hívták fel a figyelmet, amelyről az unióban kevés szó esik, miközben az orosz-ukrán háború miatt kivetett szankcióknak az európai gazdaság látja a kárát.

Bóka Máté

– Fontosnak tartottuk, hogy a mi körzetünkben is tartsunk fórumot, amelyen áttekintjük: mit is jelent az Európai Unióval kapcsolatos nézetkülönbségünk, miközben azt is szeretnénk, hogyha a félresikerült szankciós politikai helyett a normalitás állna helyre, és a Magyarország megkapná a neki járó megérdemelt forrásokat – mondta a pécsi Laterum Hotelben megtartott fórum előtti sajtótájékoztatón Hoppál Péter parlamenti képviselő. Később a hotel teljesen megtelt konferenciatermének hallgatósága előtt azt is leszögezte, jelenlegi helyzetben Magyarországnak és a kormánynak az a legfontosabb üzenete az, hogy béke legyen, miközben az európai fórumokon ez a kifejezés alig hangzik el – mondta. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a délutáni kormányinfóról érkezett a pécsi fórumra, mint mondta, a szerdai nap legfontosabb eseménye az volt, hogy az Európai Bizottság bejelentette hogy elfogadja a magyar helyreállítási tervet, ráadásul kifejezetten elismerően értékelték. A kormány betartja a vállalásait és teljesíteni fogja, abban bíznak, hogy az év végével alá tudják írni az ezzel kapcsolatos megállapodást, azt a partnerségi kontraktust is, amellyel a hazánknak járó kohéziós források is elindulhatnak. Azt várják, hogy 2023-ban teljes egészében meg is érkeznek, mert a magyar emberek joggal tartanak igényt azokra. 

– Különösen igaz ez most, ebben a helyzetben, a brüsszeli szankciós politika ugyanis zsákutcába vezette Európát, amiből ki lehetne kikeveredni, hogyha a szankciós politika helyett az egyetlen kivezető út, a béke irányába tennének öles lépteket Európa vezetői – mondta. Szerinte ezért is fontos, hogy a nemzeti konzultációt minél többen kitöltsék, hiszen Magyarország az egyetlen olyan állam, ahol megkérdezik az állampolgárokat a szankciók hatásairól.

– A kormány mindent megtesz azért, hogy pajzsot tartson az emberek elé, védje őket a rezsicsökkentés fenntartásával, amivel átlagosan 180 ezer forintot kap minden magyar család havonta, de árstopot is bevezetett, védi a magyar vállalkozásokat, a magyar munka munkahelyeket, de pontosan tudjuk: a problémát annak gyökerénél kell kezelni, ez pedig Brüsszelben van – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!