Interaktív módon segít az app

2022.11.07. 15:26

Okostelefonnal fedezhetjük fel a Máré-várat

„A Mecsek rejtett ékköve – Máré-vár” címmel ingyenesen letölthető applikáció jelent meg az utóbbi évek során a köztudatba és a turisztikai érdeklődés horizontjába egyre jobban betörő baranyai várról.

M. R.

A készítője a Pazirik Kft., akik számos fényképet, illetve digitális rekonstrukciót készített már a helyszínről. 
Az igényes megjelenésű applikáció a GPS-funkció bekapcsolásával a Máré-várhoz vezető út egyes pontjainál ad tájékoztatást, háttér-információt a hely történetéről, de a vártól távol, otthonról használva is megnézhetjük a kínált tartalmakat. 

Az applikáció bemutatja a római kortól lakott völgy arculatának változását és a vár történetét. Több menüpontban is elérhető a „virtuális időutazás” funkció, amely során a vár egykori kinézetét tekinthetjük meg 360°-os módban – akár a helyszínen állva, akár otthonunkból. További fényképek társulnak a vár jelenkori állapotáról. 

 

Megismerhetjük a Márévize patak történetét is, archív fényképekkel illusztrálva az egykori strandfürdőn zajló mindennapokat, de olvashatunk a táj élővilágáról és a Máré-forrásról is. Még az egykori régészeti feltárások kapcsán is kaphatunk ízelítőt, illetve szemelvényeket a helyszín történelmi múltjából. 

A tizedik, utolsó menüpontban a Máré-vári seregről is bemutatnak színes életképeket, a Compagnie d’Noir hagyományőrzőiről készült felvételekkel – a társaság a mai napi résztvevője a várban zajló programoknak, hadi bemutatóikkal, korhű jelmezeikkel rendszeresen megidézik a középkor világát, hangulatát. 

Az alkalmazás egy hiányossága, hogy Máré-vár legendáját nem mutatja be külön pontban, pedig a fényképek és a történeti források elegendő munícióval szolgálnának ehhez a bővítéshez. A legenda a vár szintén látványos honlapján központi helyet foglal el, így az applikációban is kaphatna több helyet. 

A népi legenda szerint ugyanis hátborzongató történetet rejt a Mecsek ékkövének nevezett vár. Hűtlenség, szerelmi csalódás, bosszú és egy hatásosra sikerült átok áll a háttérben, amelynek következtében Máré vitéz feleségének – a vitéz bátyjával folytatott viszonyából született – lánya a hegy mélyében való rabságra ítéltetett, s csak minden év pünkösdjének hajnalán léphetett a napvilágra, egy vadászra várva, aki csókjaival megtöri az átkot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!