Megelőzik a villámárvizeket

2022.11.19. 13:54

Orvosolják a csapadékvíz-elvezetési problémákat Siklóson

Közel 400 millió forintos fejlesztés kezdődött Siklóson, a város több pontját érintő munkálatok a csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldását orvosolják. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, bármelyik településen járunk, hogy az évtizedekkel ezelőtt kiépített vízelvezetők, csatornák nem bírják a manapság, főként nyaranta gyakran előforduló nagy esőzések terhelését, gyorsan megtelnek vízzel, és pillanatok alatt villámárvizek keletkeznek, amelyek veszélyeztetik a közlekedők biztonságát, de kárt okoznak a lakóházakban és a középületekben is.

Zs. K.

Fotó: Hüvösi Csaba

Nem véletlen, hogy ennek megoldására egyre több önkormányzat pályázik támogatásért. Tavaly nyáron Siklós és Harkány is nagyobb összegű kormányzati forrást kapott a csapadékelvezető rendszerek felújítására, árokrendezési munkálatokra. 

Siklóson pár hete meg is kezdődött a fejlesztés kivitelezése, a munka a város több pontján párhuzamosan zajlik, és ha az időjárás nem akadályozza különösebben a munkát, akkor februárban már a műszaki átadás is megkezdődhet. A csaknem 400 millió forint összértékű projekt többek között a Magyar utcát, a Berzsenyi utcát és Baross Gábor utcát, az Ipartelepi utat, az Attila utcát, a Zombori utca mögötti árkot, a Harkányi utat, Zenthe Ferenc teret és Gordisai utat, Korvin utcát, a Tesco áruház melletti szakaszt, Máriagyűdön pedig a Pécsi úti dohánybolt és a pékség közötti szakaszát, valamint a Kossuth utca kertvégeit érinti. 

A munkálatok ideje alatt néhány helyen forgalomkorlátozásra, vagy – mint az utóbbi pár napban Máriagyűdön, a Pécsi úton – jelzőlámpás forgalomirányításra is sor kerülhet, ezért az önkormányzat kéri a lakosság és a városba érkezők türelmét. 

Harkány önkormányzata két pályázat útján összesen egymilliárd forint támogatást kapott a csapadék­elvezetési rendszer fejlesztésére, melynek köszönhetően 10,2 kilométer hosszan rendezik a város csatorna- és árokrendszerét. A munkálatok során mederkotrás és növényirtás, valamint mederburkolás, zárt rendszer kiépítése, átereszek és gépkocsibejárók kiépítése, felújítása valósul meg a gépállomási lakótelepen és iparterületen, Terehegyen, továbbá Harkány több pontján. 

Emellett három és fél kilométeren megtisztítják a Lanka-csatorna medrét, másrészt a Terehegyi belterületi árok, a Széchenyi téri árok, a Gépállomás utcai árkok tisztítását, felújítását végzik el 6,8 kilométeres hosszon, és a gépkocsibeállókat is helyreállítják. A munkálatok Harkányban várhatóan jövő év elején kezdődhetnek meg, jelenleg ugyanis a kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás van folyamatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!