Boldogságot hoznak

2022.11.22. 13:31

Táborozással segítenek a beteg gyerekeknek

A gáti Fecskepalotában 27. alkalommal szervezte meg a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Sebészeti Osztálya azt a speciális tábort, ami a komplex vizelési és székelési zavarokkal küzdő betegek életét segíti.

Czeczon Enikő

Az érintett betegek általában nyitott hátgerinccel vagy nyitott köldök alatti hasfallal, húgyhólyaggal és húgycsővel születnek. Mindkét betegség ritka, utóbbival átlagosan két gyermek születik évente Magyarországon.

A tábor résztvevői egészségügyi problémáik miatt részben vagy teljesen kiszorulnak a társadalomból. A gyermekek, akik betegségük miatt folyamatosan pelenka használatra vannak szorulva, vagy a betegségből kifolyólag tolószékbe szorult emberek nem tudnak rendes szociális életet élni. Így ez a program azért is jó számukra, mert olyan hétköznapi élmények részeivé válhatnak, mint például a kirándulás, a mozi és sok más a hétköznapi ember számára elérhető szórakozási formának. Az idei évben látogatást tehettek a tábor résztvevői a Magyar Zene Házában, de íjászkodtak, vetélkedtek, festettek, jógáztak, koncerten jártak. Mindemellett az ismerkedés, a beszélgetés sem maradt el egymással és szakemberekkel sem.

Dr. Kardos Dániel egyetemi tanársegéd, a tábor egyik szervezője elmondta: „Orvosként jó érzés, ha gyógyultan távozik valaki az osztályunkról, de a táborban látjuk igazából azokat a bonyolult sorsokat, amiknek a klinikán csak egy szeletét ismerhetjük meg. A tábor által amellett, hogy próbálunk jót tenni a betegeinkkel, hiszem, hogy ez által mi is jobb gyógyítókká válunk. Az élményt minden kollégának csak javasolni tudom.”

A gáti Fecskepalota, amely a Vértes-hegység déli részén található üdülőhely, megfelelő helyszíne ennek a speciális tábornak, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a mozgáskorlátozottak számára is látogatható legyen.

A tábort a pécsi gyermeksebészet Visszatérés Alapítványa finanszírozza, amely az szja 1%-ból befolyó összeget fordítja erre. Az alapítvány elhivatott a komplex vizelési és székelési zavarokkal küzdő gyermekek kezelésének sikeresebbé tételében. A Pécsen kezelt gyermekek gyógyulását pedig bárki támogathatja rajtuk keresztül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!