Csaknem hatvanmillió forintért

2022.11.26. 07:01

Több száz oldalas anyag áll a rendelkezésükre, mégis új energetikai tanulmányt készít a pécsi baloldal

A baloldali városvezetés szerint most erre van szükség, holott az városházi jobboldali ellenzék szerint csupán a már elkészült dokumentumot kellene elővenni és aktualizálni, hogy energetikai megtakarításokat tudjanak eszközölni Pécsen.

Bóka Máté

A Pécsi Kulturális Központ energetikai megtakarításaiért is az önkormányzat felel

Hiába készítették el szakemberek évekkel ezelőtt már azt a több száz oldalas dokumentumot, ami pontos képet ad a város és az intézmények energetikai helyzetéről, a baloldal ezt nem veszi figyelembe, hanem inkább több mint 60 millió forintért elkészítettet egy hasonlót. Pedig ez alapján – a dokumentum frissítésével – a közvilágítás korszerűsítését, elektromos buszok beszerzését, intézmények energetikai fejlesztését is el lehetne indítani a gyakorlatban. 

Kővári János, az ÖPE–KNDP frakcióvezetője szerint csak meg kellene nyitni a város honlapját, és elérhető lenne a komplex anyag, amely a közvilágítással, a közlekedéssel, az alternatív energiahasználat lehetőségeivel is foglalkozik mintegy 400 oldalon. Minden egyes önkormányzati intézmény energiahasználatát is felmérték 2013-ban, és ez alapján indultak el fejlesztések is. A munkát mérnökök készítették, és ezért szerinte mindössze aktualizálni kellene a dokumentumot, nem pedig egy teljesen újat elkészíttetni több mint 60 millió forintért. Hasonlóan érvelt a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, Csizmadia Péter is, de Péterffy Attila baloldali polgármester azt mondta, hogy „háború” idején nem egy 10 évvel ezelőtti dokumentumot fognak használni, és ennek ellenkezőjéről őt nem is lehet meggyőzni. 

Csakhogy az orosz–ukrán háború azon nem változtatott például, hogy az egyes pécsi önkormányzati ingatlanok energetikai állapota milyen. Éppen ezért javasolták többen is a nemzeti oldalon, inkább a tényleges cselekvésekre fordítsák a pénz nagy részét, mintsem újabb tanulmány gyártására, hiszen azzal még nem tudnak pénzt megtakarítani. Egyben azt is felvetette a nemzeti oldal, hogy azzal is spórolhatnának, hogyha a munkát a havonta több mint másfél millió forintba kerülő városi zöldbiztos és az innovációs biztos végezné el, de a Péterffy vezette MSZP–DK–LMP–Jobbik–Momentum-csoportosulás erre is nemet mondott. 

Ezért is gyanakodnak arra a jobboldaliak – köztük Barkóczi Csaba –, hogy elképzelhető, hogy valójában azért van szükség „munkára”, mert a DK- vagy az MSZP-közeli „haveri” cégnek akarnak tízmilliókat juttatni. Korábban egyébként a Dunántúli Napló arról is beszámolt, hogy a pécsi önkormányzat a Lánc utcai tömb kapcsán 100 millió forintot könnyedén elkölt egy olyan beruházás – egy nyugdíjasotthon – terveire, amire sem anyagi forrás, sem pályázati pénz, sőt egyáltalán a megfelelő pályázati kiírás sincsen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában