Otthon segíthetünk a kisgyermekes szülőknek

2022.12.22. 09:00

Az önkéntesek számára is pozitív élményt adhat a családok életébe való bekapcsolódás

M. R.

Önkénteseket keres az Otthon Segítünk Szolgálat. A nemzetközi és országos háttérrel rendelkező szervezet Pécsen húsz éve működik, ingyenes, gyakorlati segítséget nyújtva a kisgyermekes családoknak. A szolgálatban önkéntesek dolgoznak, akik maguk is szülők, nagyszülők, s egy ingyenes felkészítő tréning után otthon látogatják a segítséget kérő családokat heti rendszerességgel,  meghatározott feladatra. Például játszik a gyerekekkel, segít eljutni az orvoshoz, a játszótérre, boltba – személyes jelenlétével megértést, jókedvet adva a családnak.

A szervezet célja, hogy megelőzzék a szorongást, a depressziót vagy a család széthullását. Olyan családoknak nyújtanak segítséget, ahol van legalább egy iskoláskor alatti gyermek. Az is elég indok, ha a szülő fáradt, elbizonytalanodott vagy sokat van egyedül.

– Az önkéntességet különösen azoknak ajánljuk, akiknek gyermekei, unokái távol kerültek, ezért hiányzik a gyerektársaság és szívesen megosztják szülőként szerzett tudásukat, tapasztalataikat, szeretetüket, aktív életre vágyva

 – mondta Herczeg Zsuzsanna, a szervezet pécsi koordinátora.

A koordinátor megosztotta az egy édesanya visszajelzését. – A legnagyobb segítség számomra az volt, hogy annyi derűt hozott az életünkbe, folyamatosan biztatott, erősített és minden alkalommal azt éreztette velem, hogy jó anya vagyok, és ez mindig hihetetlen lendületet adott nekem – írta a hölgy.

– A negyvenórás felkészítés során egy aktív, derűs közösség tagjává is válnak. A felkészítés után kezdődnek a családlátogatások, jól tervezhető keretekkel.

Az önkéntesek és koordinátorok ezután is havi rendszerességgel találkoznak, megbeszélik a nehézségeket, segítik egymást, megosztják egymással a segítés örömét. Olyan szülők, nagyszülők jelentkezését várjuk, akik a családi értékek megőrzését, a kisgyermekes családok támogatását fontosnak tartják, ezért heti 3–4 óra önkéntes munkát tudnak vállalni, és szívesen részt vesznek a pécsi szolgálat munkájában – számolt be a koordinátor.

A jelentkezőknek 2023 januárjában ingyenes felkészítést indítanak a Családok Házában (Szabó József u. 4.). Jelentkezni lehet a +36-30/312-3989 számon, vagy a [email protected] és a [email protected] címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!