Könnyebb lesz a haladás

2022.12.12. 20:02

Baranyában is lebonthatják a horvát-magyar kerítést

Azt követően, hogy jóváhagyták Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől. Konkrétumok ugyan még nincsenek, de ez azt is jelentheti, hogy a határ szabad átjárhatóságát jelenleg megakadályozó határkerítést is elbonthatják.

M.B. (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Máté Krisztián

Rétvári Bence,  a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a brüsszeli döntést követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Horvátország schengeni csatlakozásával élénkebbé válhat a két ország közötti közlekedés, és megkönnyíti a turizmust.

– Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar-horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő

 – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munka erejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy déli szomszédunk határán az ott most még működő határátkelőhelyek – például Udvaron, Drávaszabolcson – megszűnnek, nem állítják majd meg az autósokat, kamionosokat, a gyalogszerrel vagy kerékpárral érkezőket.

A hatóságok azonban továbbra is ellenőrizhetik a belső határokon vagy annak közelében a határátlépőket abban az esetben, ha rendőrségi információk vagy tapasztalatok megkövetelik ezt.

A határok szabad átjárhatóságának biztosítása egyben azonban azt is jelenti, hogy ott sem lehet majd akadályt gördíteni az átkelés elé, ahol eddig nem működött ellenőrzési pont, magyarán a zöldhatáron is elvileg bárki bármikor átsétálhat egyik országból a másikba és vissza. Magyarország és Horvátország között ezt jelenleg megakadályozza a műszaki határzár, ami Baranyában 41 kilométer hosszan védi 2015 októbere óta a migránsok érkezésétől hazánkat.
Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása azonban minden bizonnyal azt jelenti, hogy a kerítést el kell bontani, s más módszerekkel – többek között mélységi ellenőrzéssel – kell majd megakadályozni az arra nem jogosultak belépését.

A kerítés elbontásának konkrét időpontjáról még nincs hivatalos információ, az Országos Rendőr-főkapitányság ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy „az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten megkezdjük”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!