Két négynapos hétvége lesz

2022.12.28. 19:39

Egy esztendőt várni kell a szabadságözönre

Hiába nem lesz 2023-ban szombatra áthelyezett munkanap, nem biztos, hogy ezzel több "szabadságot" kapunk.

B. M.

Fotó: Schira

Bár elég nehéz azt tényszerűen megmondani, de a hétköznapi tapasztalatok szerint Baranyában sem igazán vették, veszik komolyan a szombatra áthelyezett munkanapokat azoknál a vállalatoknál, ahol erre van, volt lehetőség. Ennek fényében pedig vélhetően mégiscsak kevesebb napot pihenhetünk jövőre, mint idén. 

2022-ben ugyanis két szombati munkanappal a két négynapos hétvégét "nyerhettünk", és idén összesen három volt, jövőre ezekből kevesebb lesz:  2023-ban csak kettő lesz, ráadásul a húsvéti négy nap (nagypéntektől húsvég hétfőig) egyébként is állandó. Egyébként mellette még a karácsonyi hétvége nyúlik meg két nappal. 

Szerencsére jövőre a kettő helyett három háromnapos hosszú hétvége lesz: legelőször május elseje miatt (hétfő lesz), utána május végén pünkösdkor (pünkösdhétfő), majd az 1956-os forradalom kapcsán, hiszen október 23-a is hétfőre esik).

Az évkezdet nehezen indul, hiszen január elseje "elveszik" azzal, hogy vasárnapra esik, ugyanígy augusztus 20-a is vasárnap lesz, de ezek esetében 2022-ben hétvégenként ünnepeltünk. 

A következő év viszont abból a szempontból talán kedvezőbb, hogy 2022-höz képest a négy helyett "csak" ez a két ünnepünk esik megint hétvégére, ezeken kívül a Mindenszentek novemberben és az 1848-as forradalom ünnepe márciusban szintén szerdai napon lesz.

Az igazi szabadságözönre a 2024-es szökőévre várni kell: ugyanis abban az esztendőben kivétel nélkül minden ünnepnapunk hétköznapra esik. Várhatóan több négynapos hétvége miatt lesznek is munkanap áthelyezések és karácsonykor, amikor 24-25-26-a éppen a hét közepét metszi, a fél ország egy hétig szabadságon lesz.

Sőt, még a 2025 január elseje is szerdai nap lesz – csak győzzük letudni addig is azt az esztendőt, ami még csak most vasárnap kezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!