Rendkívüli közgyűlés

2022.12.14. 09:52

Kivesznek egymilliárdot a pécsiek zsebéből

A pécsi önkormányzat mindössze 25 négyzetméterre ad építményadó-kedvezményt, havi 100 forintról van szó!

B. M.

Fotó: Löffler Péter

Az MSZP-s gazdasági bizottsági elnök, Schmuck Roland és Ruzsa Csaba MSZP-közeli alpolgármester is bevallotta, hogy csak egy gesztus az évi 1500-2500 forintos kedvezmény és mindössze 25 négyzetméterre vonatkozik. A jobboldal szerint a kedvezményről szóló előterjesztést önfényezésre, mások ócsárlására, besározására használják. A városvezető koalíciót otthagyó Tiszta Kezek frakció tagja, Topán László is szemfényvesztésnek nevezte a kérdést, ami arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet egy súlyos ügyről, hiszen egymilliárdos hitelt vesznek fel. 

Cikkünk frissült 12.30)

Péterffy Attila baloldali polgármester szerint a rendeletmódosítás lényege, hogy a fideszes városvezetés idején kiterjesztett, több tízezer lakóépítményre vonatkozó, magánszemélyek által fizetett adóterhet csökkentsék. A polgármester az okok között megemlítette az inflációt, az üzemanyag-ársapka eltörlését is, de kijelentette, hogy az üzleti célú ingatlanokra nem vonatkozik ez a kedvezmény. Péterffy felolvasta: "a javaslat értelmében az 50 négyzetméter alatti lakások esetében a teljes adó eltörlését, míg az 50-150 négyzetméter közötti lakások esetében fokozatos adócsökkentést javaslunk, azaz a kisebb alapterületű lakások kapják a nagyobb mértékű adócsökkentést".
A kieső 122 milliós bevétel pótlását a 2019-től betelepedett cégekből iparűzési adóbevételéből származó többletből finanszíroznák - hangzott el ismét. Schmuck Roland, a gazdasági bizottság MSZP-s elnöke szerint ők már 2010-14 között szerették volna csökkenteni az adót, de akkor nem lehetett. Most azonban megteszik, de szerinte is ez egy gesztus a pécsiek számára, hiszen  50 négyzetméter alatt az adót elengedik, ami 2500 forintot jelent, jelenleg ennyit tudnak adni. Egyebekben közölte, hogy 25 négyzetméterig eddig is adómentesek voltak a lakások. Később Ruzsa Csaba alpolgármester is gesztusként hivatkozott az adókedvezményekre.
Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető elmondta, hogy támogatják a csökkentést, a jelenlegi nehezebb gazdasági környezetben, a háború és az arra adott elhibázott szankciós politika miatt a kormány is ad támogatást, például 180 ezer forint marad havonta a családoknál a rezsicsökkentéssel, de a korábban bevezetett családi adókedvezményeket is megemlíthetné a sorban. Hozzátette, a pécsi önkormányzat most néhány ezer forintot ad évente, ami szimbolikus, de érdemi segítséget nem jelent, leginkább egy szemfényvesztés. Arról is beszélt, hogy szeptemberben maga is beterjesztett egy csomagot a pécsiek tényleges és valódi megsegítésére, a vállalkozások támogatására, de akkor egy otromba nyilatkozattal populistának nevezték. 
A Gyurcsány Ferenc pártját, a DK-t erősítő Auth István végigmosolyogta Csizmadia felszólalását, majd még oda is szólt a frakcióvezetőnek és lefotózta, később mutogatott és másoknak is oda-oda szólt, a vita alatt azonban érdemben egyszer sem szólalt fel.
Péterffy Attila polgármester pedig úgy reagált, hogy "értem, akkor ne csináljuk", ehhez csatlakozott Ruzsa Csaba, MSZP-közeli alpolgármester, hogy 2019 előtt hiánytermelés volt, idén viszont plusszal fog zárni Pécs, ezért van lehetőségük a kedvezményekre. Ezt egyébként azzal cáfolták, hogy 2019-ben Péterffy Attila úgy vette át az önkormányzatot, hogy négymilliárdos pluszban voltak. Csizmadia emlékeztetett arra, hogy az elindított gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően érkeztek cégek Pécsre, vagy pedig bővítettek, 50 projekttel adták a várost, de az elmúlt három év alatt már 10 milliárddal adósították el.
Az ÖPE-KDNP részéről Kővári János is azt mondta, hogy ez az ügy sem szól másról, csak öndicséretről, egy politikai termék, de ha tényleg a rászorulók megsegítése lett volna a céljuk, akkor nem emelték volna fel a buszjegyek árát, a szociális intézmények térítési díjait. Jelezte, hogy nem biztos az sem, hogy az 50 négyzetméteres lakásban élnek a leginkább rászorulók, hiszen a nagyobb családok sokszor 100-120 négyzetméteren élnek szerényebb anyagi lehetőségek mellett. Szerinte, havonta 100 forint a kedvezmény.
Topán László, a Tiszta kezek frakciójának a tagja - aki kilépett a városvezető koalícióból - pedig megemlítette, hogy 2019-ben a közös program része volt még az adócsökkentés, lehetne gúnyolódni és árnyalni, hogy még egy pizzát sem lehet belőle venni, de ez nem a városvezetés hibája, hanem ennek az infláció és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája az oka. Ezzel együtt azt mondta, hogy a városvezetők figyelemelterelésre akarják csak használni az ügyet, ez egy eszköz, hogy a pécsiek erről és ne másról beszéljenek, egy sokkal súlyosabb ügyről: az Áper-laktanya egymilliárd forintos hitelből történő megvásárlásáról.
A fideszes képviselő, Barkóczi Csaba azt mondta, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugdíjemelés, a garantált bérminimum emelésével átlagosan félmillióval többet kaptatnak a nehezebb sorsúak, és a pécsi polgármester most "igazi gavallérként" 1500-2000 forintos kedvezményt ad, mert nem lehet mindenki a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezére óránként 18 ezer forintért, vagy Péterffy ügyvédje 10 ezer forintos óradíjért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!