Megszűnhet a háziorvosi ügyelet

2022.12.13. 17:21

Harkányból Siklósra, Vajszlóról pedig Sellyére mehetnek a páciensek

Zs. K.

Képünk illusztráció

Megszűnhetnek több helyen az orvosi ügyeletek a kormány tervezett egészségügyi átalakítása nyomán. Az intézkedés megyénkből Harkányt és Vajszlót érinti.

A fürdővárosban az egyik legfontosabb változás a jövő évre vonatkozóan, hogy az orvosi ügyelet Siklósra kerül át, a kormány egészségügyi átalakítási tervei szerint ugyanis megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne, így a mostani, csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból néhány maradna. Harkányban korábban ragaszkodtak a háziorvosi ügyelethez, nem csak a helyi és a környékbeli falvakban élő lakosok miatt, hanem a turisták miatt is, hiszen azok számára is biztosított volt az ellátás, akik több napot, vagy akár egy hetet töltöttek a városban. Ugyanakkor az orvoshiány miatt már nagyon nehezen tudták megszervezni az ügyeletet. Egyfajta piaci verseny is kialakult, tehát majdhogynem licitáltak a városok az orvosokra, nem kis anyagi terhet róva ezzel az önkormányzatra.

– Több Harkányhoz hasonló önkormányzat meg sem tudja finanszírozni ezt, de mi kitartottunk az elmúlt időszakban, azonban augusztusban bekövetkezett az a helyzet, hogy nem volt orvos, így át kellett irányítani a pácienseket a siklósi ügyeletre

 – mondta Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere a múlt heti közmeghallgatáson.

A vajszlói orvosi ügyelet az Ormánság elég nagy körzete, 3-4000 ellátottal. Horváth István, a nagyközség polgármestere elmondta, náluk nem volt probléma e tekintetben, tehát mindig volt orvos. S bár ott is jelentős anyagi terhet ró a településre a szolgáltatás biztosítása, álláspontjuk szerint, ha egy életet is megment az, hogy van ügyelet, akkor már megérte. A tapasztalat ugyanakkor az, hogy akut esetben – teljesen evidens módon – a lakosok mentőt hívnak.

Három gyermekorvos helyettesít 

Harkányban hatalmas feladatot jelent a gyermekorvosi praxisban az állandó helyettesítés megoldása is, miután a praxis betöltetlenné vált, és átkerült az önkormányzathoz. Jelenleg három állandó helyettesítő gyermekorvossal oldják meg az ellátást. Ez napi szervezőmunkát jelent, emellett a helyettesítő doktornők bére az önkormányzat kiadásait is jelentősen megemelte. A harkányi városvezetés célja természetesen a gyermekorvosi praxis betöltése, amire – úgy tudjuk – tavasztól van esély.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!