Milliárdos fejlesztések

2022.12.10. 07:01

A gyarapodást biztosító beruházások több helyszínt is érintenek Harkányban

Csütörtökön este tartotta éves közmeghallgatását a harkányi képviselő-testület, melyen az idei év megvalósult fejlesztéseiről, a már támogatást nyert, kivitelezés előtt álló beruházásokról, valamint az aktuális, lakosságot érintő közügyekről is tájékoztatást kaptak a résztvevők.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az idei évben összességében 1,5 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések a fürdővárosban, pályázati, illetve önerős forrásból. A beruházásokat Albrecht Ferenc műszaki osztályvezető összegezte a fórumon. Mint mondta, 2021-ben még csak arról számolhattak be, hogy milyen nagymértékű pályázati csomagot nyújtott be, illetve nyert el az önkormányzat, az idén viszont ezek közül több már a megvalósítás szakaszába érkezett.

Az év elején Terehegyen felújították, bővítették a játszóteret, és egy fitneszparkot is telepítettek a területre, ugyanígy az idei évben valósult meg a skanzen felújítása. A sportcsarnok bejáratait akadálymentesítették, és a belső terét egy mobil térelválasztó fallal látták el. Hétmillió forint értékben a város több pontján feltöltötték az ütőkátyúkat, körülbelül 6,3 millió forint értékben a hegyen mart aszfaltos bedolgozást végeztek. Az üdülőterületen a Vörösmarty és a Berek utcában az árkokat kipucolták, és 15 új bejáróhidat is létesítettek a megfelelő csapadékvíz-elvezetés érdekében. A két évvel ezelőtti földrengés következtében a Petőfi utcában az egyik ingatlan szennyvízelvezető rendszere meghibásodott, illetve az utca egy jelentős hosszán maga a fő gerincvezeték is elmozdult, melyet vis maior pályázati támogatásból sikerült helyreállítani.

Jelentős és rég várt beruházás volt az ipari park létrehozása, melynek keretében 10 ingatlan közművesítése, valamint úthálózat kiépítése történt, illetve egy szociális és irodaépület is épült. Kormánytámogatásból az önkormányzat és a fürdő közös beruházása volt az új, négy medencéből álló kültéri gyermekbirodalom megépítése, erről részletesebben Szilágyi Tibor, a Harkányi Gyógyfürdő gazdasági igazgatója beszélt a jelenlévőknek. A folyamatban lévő piacfejlesztés kapcsán elhangzott: a városvezetés arra törekszik a fejlesztéseivel, hogy a városközpontot kompletten újítsa meg, hogy ha valaki leszáll Harkányban a buszról, akkor bármelyik irányba indulva egy megújult várost lásson. A fejlesztések a következő évben is folytatódnak, hiszen a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében három elnyert pályázata van a városnak, közel 450 millió forint értékben, emellett hamarosan kezdődik a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerek és árkok rendbetétele, valamint a belterületi csapadékot elvezető Lanka csatorna mederkotrása, fejlesztése, amely összességében egymilliárd forint értékű beruházás.

Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere elmondta, még a járványhelyzet veszteségeit sem heverte ki a város, most az energiaválság, és a fürdő továbbfejlesztése, valamint energia- és gázfelhasználása gördít akadályokat a városvezetés elé. A 2023-as költségvetést még csak ezután tudják tárgyalni, mivel még csak pár napja zárultak le a jövő évre vonatkozó villamosenergia-közbeszerzések, és amíg azok a számok, a szolgáltatásdíjak nem voltak ismertek, addig érdemben nem tudtak tárgyalni a jövő évi keretekről. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!