Hasznos beruházás

2022.12.05. 07:13

Munkahelyeket teremtenek: ipari parkot alakítanak ki Siklóson és Villányban is

Siklós és Villány önkormányzata is támogatást nyert ipari park kialakítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A beruházásokkal a dél-baranyai térségben a helyi munkahelyteremtést segítik elő.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Ladóczki Balázs

Több mint félmilliárd forint összegű támogatást nyert Siklós és Villány ipari park kialakítására és fejlesztésére. A siklósi önkormányzat 8 és fél hektárnyi területen olyan új, közművesített telkeket alakít ki, amelyeket fel tud kínálni akár a már működő vállalkozások bővítésére, akár új betelepülni szándékozó vállalkozások számára. 

– A tervezéskor igyekeztünk ezeket a területnagyságokat úgy kialakítani, hogy a kis- és középvállalkozóktól egészen a nagyvállalkozásokig bezárólag tudjunk területet biztosítani az érdeklődőknek. Az elnyert összegből a telkek alapinfrastruktúráját alakítjuk ki, tehát víz- és villamos hálózatot, csapadékvíz-elvezetést stb. építünk ki, illetve a projekt része egy új feltáró út építése is, amely közvetlenül az elkerülő útról csatlakozik le, és az ipari parkhoz vezet. Tehát nem a város irányából, a mostani Ipartelepi útról kell, illetve lehet majd megközelíteni az ingatlanokat, hanem lesz egy közvetlen becsatlakozási lehetőség is – mondta Riegl Gábor, Siklós polgármestere. Ez, mint a városvezető hozzátette, az első lépés a helyi gazdaság fejlesztése szempontjából, melyhez a város önkormányzata úgy tud hozzájárulni, hogy kedvező körülményeket biztosít a vállalkozások számára. Egy második ütemben folytatni szeretnék az ipari park fejlesztését egy nagy alapterületű csarnok megépítésével is. Erre még keresik a forrásokat, illetve a pályázati lehetőséget. 

A villányi önkormányzat szintén nyertes pályázatának köszönhetően a Villányban letelepedni szándékozó vállalkozásoknak tudnak majd közművesített telkeket biztosítani. Ezen kívül a projekt része egy csarnok építése is a leendő ipari parkban, amely a Virágos feletti területen (az M6-ost és a Villányt összekötő út közvetlen szomszédságában) helyezkedne el. Mayer István, Villány polgármestere örömmel számolt be a pályázati sikerről, hiszen – mint azt lapunknak korábban elmondta – a vállalkozók részéről komoly érdeklődés van az ipari terület iránt. 

Harkányban idén alakították ki 

A harkányi önkormányzat a korábbi pályázati ciklusban nyert támogatást ipari park kialakításra, idén márciusban meg is kezdődtek a munkálatok. A fürdőváros északi határában, a volt gépállomás területén kiépítették a szennyvízhálózatot, az ivóvízhálózatot, a gázvezeték-hálózatot, és teljesen új villamos hálózatot kapott a terület a fogyasztási igényeknek megfelelő kapacitással. A parcellákhoz vezető belső úthálózat is elkészült, az utolsó nagy része a fejlesztésnek pedig egy – önkormányzati feladatellátás céljára szolgáló – új szociális és irodaépület építése. 
A fejlesztés létjogosultságáról Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere korábban úgy nyilatkozott: a város gazdasága az ipari parkkal kevésbé függ majd az idegenforgalomtól, és hogy ennek mennyire nagy a jelentősége, arra a pandémia időszaka is rávilágított. A fejlesztés új lehetőségeket kínál a könnyűipari, agr­áripari vállalkozások számára, miközben megoldódott egy kihasználatlan terület hasznosítása is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!