Friss és pontos információk

2022.12.14. 15:49

Videós tanácsokkal készítik a szülőket a pályaválasztásra

Dönteniük mindig a gyerekeknek kell a pályaválasztásról, a szülők csak támogassák őket, tartja a pedagógia. A pécsi kamara most utóbbiak ismereteit bővíti új módszerrel is, hogy aztán ők valóban segíteni tudjanak.

Sz. Zs.

Az általános iskola utolsó esztendeje szinte már az első becsengetéstől arról is szól, hogy merre induljanak tovább a gyerekek a ballagás után. Ám miként azt a szakemberek sok évtizedes tapasztalata folyamatosan igazolják, a nyolcadikosok jelentős része vagy bizonytalan a folytatásban, vagy a szülői minta és útmutatás nyomán választ középiskolát. Kifejezetten fontos tehát, hogy utóbbiak egyrészt olyan friss és pontos, jó esetben hosszabban is előretekintő trendeket is mutató információkkal vértezzék föl magukat, amelyeket aztán megtérülő tanácsként továbbíthatnak a tinédzserek számára.

Másrészt, hogy tisztában legyenek a szülői-pedagógusi kettő az egyben szerep fontosságával is, azaz ne ráerőltessék saját akaratukat, rosszabb esetben saját meg nem valósult álmaikat gyerekeikre, hanem tanácsaikkal, irányító, de inkább segítő útmutatásukkal támogassák, erősítsék az ő elképzeléseiket; a fiatalok sok esetben pontatlan információit is pontosítva e körben, persze.

Ám hiába születünk potenciálisan mindannyian szülőnek is, a tinédzserkor kihívásaival, a gyerekek elé tóduló irányok útvesztőivel nem egyformán tudunk megbirkózni, így érdemes megfontolni a külső szakmai tanácsokat is. E körben a lista élmezőnyébe kívánkozik megyénkben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) szerteágazó pályaválasztási tanácsadó tevékenysége. Amint az a szervezet honlapján is olvasható számokból kiderül, tanácsadóik csak az idei őszi félévben már 46 iskolában ezernél több szülőnek igyekeztek irányt mutatni személyesen is. Többek között az iskolaváltáshoz kötődő határidők, adminisztrációs teendők részletes ismertetésével.

Másrészt kiszabadítva őket a többnyire saját szűkebb munkakörnyezetükben, a napi nyolc óra munka szorításában kibogozni próbált töredékes vagy részinformációk béklyójából. Bemutatva a legújabb munkaerőpiaci igényeket, trendeket, a szóba jöhető szakmák fejlődését, új irányvonalait, hogy ők ezekből merítve támogathassák majd a gyerekeket.

Minderről most egy újdonságnak számító, kilencrészes pályaorientációs témájú podcastsorozatot is készítettek, azokra gondolva, akikkel személyesen nem találkozhattak a szülői értekezleteken.

A PBKIK önálló pályaválasztási honlapjáról letölthető reklámmentes, minőségi beszélgetésekből összeállított hanganyagokat (az iskolatípusoktól és új szakképzési rendszerektől már a középiskola utánra és a majdani munkaerőpiaci lehetőségekre is előretekintve) akár autózás, de még kocogás közben is meghallgathatják a szülők, ajánlja a kamara, így szakavatott fórumon, időtakarékosan juthatnak a friss és megbízható információk birtokába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!