Elkerülő úttal gazdagodott Komló

2023.01.06. 20:12

A belváros tehermentesítését, a légszennyezés csökkentését is szolgálja a fejlesztés

W.K.

Elkészült belváros forgalmának csökkentésében kiemelkedő szerepet betöltő Bétai elkerülő út, amelynek ünnepélyes átadásra a jövő hét közepén kerül sor. 

Mint ismeretes, 2020 novemberében Komló közel 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott négy jelentős beruházás megvalósítására. Ezek közül az egyik a Bétai elkerülő út megépítése.

A most lezárult fejlesztésnek köszönhetően a komlói önkormányzat tulajdonában lévő úthálózat több mint tíz százaléka újult meg. - Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló elkerülő szakasz nemcsak a belvárosi utak tehermentesítését, hanem a zaj- és légszennyezés csökkentését is szolgálja, ráadásul a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Bétai út kapcsolatával alternatívát is kínál a Kökönyös és a belváros között közlekedőknek - közölte a komlói önkormányzat. Kiemelve, hogy a felújított út Komló déli elkerülő útja, amely egyben a bétai iparterület közlekedési szempontból történő feltárását is szolgálja, továbbá összeköttetést jelent a város déli és keleti részei között. 

Az útszakasz felújításával a nagyobb tömegű járművek számára egy új, alternatív útvonal jött létre, tehermentesítve ezzel Komló központját, továbbá megkönnyítve a jelenleg a területen működő gazdasági társaságok megközelítését.

- A felújított út közel hét kilométer hosszú és öt és fél - hat és fél méter közötti szélességű. A munkálatok során hozzávetőlegesen 39 ezer négyzetméter útburkolat újulhatott meg - számolt be a beruházás részleteiről az önkormányzat. 

A város peremén haladó több kilométeres út a Komlót városi rangra emelő bányászat időszakában kiemelt fontossággal bírt. A Kossuth-aknai elkerülőn az anyagszállítás mellett munkások ezrei ingáztak, ám a bánya bezárása után a területen élő lakosság számának csökkenése következtében ez a szakasz kihasználatlan maradt, állapota egyre romlott. A kormányzati támogatásnak köszönhetően azonban most teljesen megújulhatott, kivitelezése határidőre elkészült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!