Ismét gyarapodott Komló

2023.01.11. 15:26

Gurult a hordó: átadták a várost elkerülő új utat

Elkészült a Bétai elkerülő út, átadó ünnepségét szerdán tartották. Az új, mintegy hét kilométeres szakasz tehermentesíti a belvárosi utakat, összeköttetést biztosítva Komló déli és keleti részei között.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

 - Az utóbbi időszak legnagyobb beruházása fejeződött be Komlón - a kormányzati támogatásból megépült Bétai elkerülő út átadó ünnepségét szerdán tartották. 

Mint ismeretes, 2020 novemberében a komlói önkormányzat mintegy 3,5 milliárd kormányzati támogatást nyert négy jelentős projekt megvalósítására, ezek egyike az 1,2 milliárd forintból megújult Bétai elkerülő út. 

 - A mintegy hét kilométernyi szakasz megújítása - ami az önkormányzat tulajdonában lévő úthálózat több mint tíz százalékát teszi ki - nemcsak a belvárosi utak tehermentesítését, és ezzel együtt a zaj- és légszennyezés csökkentését szolgálja, de alternatívát is biztosít a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Bétai út kapcsolatával a Kökönyös és a belváros között közlekedőknek, valamint a Völgységből érkezőknek Mánfa, Pécs irányába - emelte ki az átadó ünnepségen tartott beszédében Polics József, Komló polgármestere. 

Fotós: Laufer László

A beruházás során többek közt elbontottak egy korszerűtlen hidat, amit a kivitelező egy áteresz beépítésével helyettesített. A zobákpusztai kereszteződést is újragondolták a tervezők: a korábbi balesetveszélyes, hegyesszögű útcsatlakozást biztonságossá tették az aszfalt kanyarodási ívének megváltoztatásával. A projekt megvalósítása során a vízelvezető rendszereket is kiépítették, a szükséges szakaszon a szalagkorlátokat és közlekedési táblákat kihelyezték, valamint felfestették az útburkolati jeleket. 

- Együttműködés és összefogás - ez a sikeres beruházások kulcsa, és ez Komlón ismét megvalósult 

- méltatta a beruházást a nemzeti színű szalag átvágását megelőzően Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár. Kiemelve, hogy összesen 65 vidéki, társadalmi igényként megfogalmazott projekt támogatására mintegy 27 milliárd forintot biztosított a kormány 2020 novemberében, a vonatkozó határozatával - ebből Komlóra csaknem 3,5 milliárd forint került, négy, a közösség javát szolgáló fejlesztés megvalósítására.  

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, Komló az elmúlt ötven év legnagyobb fejlesztési évtizedét tudhatja maga mögött, az ez idő alatt megvalósult, illetve még zajló infrastrukturális beruházások összege meghaladja a tízmilliárd forintot. - A folyamat 2023-ban tovább folytatódik, a tervezett fejlesztések az eredeti tervek szerint megvalósulnak: a szintén a 2020-ban odaítélt mintegy 3,5 milliárd forintos állami támogatásból megvalósuló, a művészeti csoportoknak új otthont adó Kaptár, valamint a Dinó-projekt, azaz a könyvtár épületének felújítása és modern látogatóközponttal való kibővítése idén elkészül - hangsúlyozta a képviselő. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!