Hányattatott sorsa volt

2023.01.24. 15:26

Közel kétszáz éves házat építettek újjá Kóróson

Romos önkormányzati épület felújítására nyert támogatást a kórósi önkormányzat a Magyar Falu Program keretében.

Zs. K.

Gotthár László, Kórós polgármestere elmondta, az 1930-as években épült ház a falu festett kazettás templomától 20 méteren belül található, az országos műemléki védettségű részen. Hányattatott sorsa volt, a ’90-es években egyszer le is égett, az önkormányzat viszont megvásárolta, felújította, így az épületet most művelődési házként, közösségi térként működtetik. 

 

A házon teljes, műemlékvédelmi szempontokat érvényesítő restaurálást nem tudtak végezni, hiszen ahhoz a rendelkezésre álló összeg többszörösére lett volna szükség, de mint a községvezető elmondta, amit lehetett, megpróbáltak megmenteni.

Helyreállították az eredeti fali díszeket, ezen kívül ahol korábban fa volt, oda fa is került, restaurálták a pinceajtót, régi (az eredetihez nagyon hasonló) nyílászárókat építettek be, a tetőre hódfarkú cserép került, és még a ház eredeti kovácsoltvas kerítést is tervezik visszahelyezni, annak restaurálására azonban már nem volt elég forrása az önkormányzatnak. A felújítást 25 millió forint pályázati támogatásból, és közel ötmillió forint önerőből végezték el. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!