Közelebb a művészhez

2023.01.13. 16:37

Lépésről-lépésre fedezhető fel L. Freud munkássága

Egy újabb nagy művész kiállításának lehetünk részesei az Apolló Moziban. Lucian Freud önarcképeit a londoni Királyi Művészeti Akadémia a bostoni Szépművészeti Múzeummal együttműködve gyűjtötte össze 2019 október 27. és 2020. január 26. között. A több mint 50 alkotást felvonultató tárlatról készült dokumentumfilm, amit Pécsen január 13-án is láthatunk városunk művészmozijában, este 6 órakor.

Cz. E.

Festmények, rajzok, vázlatok képezik a kiállítást, ami által a kortárs brit művészet 2011-ben elhunyt mesterének, Sigmund Freud unokájának, Lucian Freud művészetét és gondolkodását ismerheti meg a közönség. 

A kiállítás hét évtized műveit vonultatja fel. A legkorábbi alkotás 1939-es, a legfrissebb pedig hatvannégy évvel ezelőtt készült. Lépésről-lépésre fedezhetjük fel a művész pszichéjét és művészetének fejlődését. Önarcképek elevenednek meg, amelyek nem csak az öregedés folyamatáról számolnak be, hanem az önreprezentációs, az önértékelés változásait is bemutatja.  

Egyszer megkérdezték Lucian Freudtól, hogy jó modellnek tartja e magát, amire azt válaszolta: 

Nem, nem fogadom el azt, amivel akkor szembesülök, amikor magamra nézek; és már itt kezdődik a probléma.

Sokan úgy gondolják, hogy ez az a probléma, ami igazán egyedivé teszi a művész önarcképeit. Szinte minden egyes képén újrakezdte önmaga megfogalmazását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!