Meghallották a kritikákat

2023.01.05. 15:26

Meggondolta magát a pécsi városvezetés: mégsem lesz fizetős az idősek jelzőberendezése

A jobboldali képviselők tavaly ősszel súlyos kritikával illették a városvezetést azért, mert egy olyan ötlettel álltak elő, amivel kockáztathatták volna idős pécsiek egészségét. A durva ötletet végül elengedte a baloldal.

Bóka Máté

Mint tavaly ősszel megírtuk, egészen döbbenetes lépésre készült a baloldali városvezető koalíció: a kiszolgáltatott helyzetben lévő rászorulók, idősek, betegek számára biztosított készülékek működtetését tette volna fizetőssé. Péterffy Attila pécsi polgármester egyik szocialista alpolgármestere, Nyőgéri Lajos ugyanis terjesztette elő a képviselőnek, hogy „a nem kötelező, önként vállalt feladat eddigi 503 jelzőrendszeres házi segítségnyújtási készülékkel való biztosítása a továbbiakban nem indokolt. A szolgáltatást az eddigiekben térítésmentesen biztosította az intézmény az igénylők részére, azonban a tervek szerint 2022. december hónaptól térítési díj bevezetésére kerülne sor, ezért az igénylők száma jelentősen csökkenni fog”. 

Ennek megfelelően az idei évre csak 350 készülékre kértek volna ajánlatot, holott tudható, hogy a „jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás”.

A durva lépés kapcsán Barkóczi Csaba fideszes képviselő azt mondta, ezzel mindössze évi ötmillió forintos megtakarítást értek el, miközben 60 milliós jutalmat szavaztatnak meg a cégvezető haverjainak és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezére, Szabó Szilárd havi 1,8 milliós fizetést kap, de megemlítette, hogy három alpolgármester fejenként 1,5 millióba kerül,  csak egy tisztségviselő bruttó másfél millióba kerül havi szinten, egy év alatt a fizetéséből 1500 embernek tudnának szolgáltatást nyújtani. 

A kritikákat akkor nem akarta meghallani az MSZP-DK-s városvezetés és Péterffy Attilával együtt végül elfogadta az előterjesztést.

Csakhogy decemberben meggondolták magukat, és bejelentették, hogy mégiscsak mind a félezer készüléket működtetnék, és arra kérnének ajánlatot május 31-től, amikor is a mostani üzemeltetővel kötött szerződés lejár. Ez pedig szöges ellentéte annak, amit még korábban képviselt a baloldal, kérdés, hogy mennyire volt önmagában szakmailag megalapozott és átgondolt az eredeti elképzelés, valamint miért volt szükség arra, hogy az idős rászorulókat megijesszék a szocialista városirányítók.

A jobboldal részéről meg is jegyezték, hogy végül ez a helyes döntés, és értelmetlennek tartották, hogy a meglévő szolgáltatásból lépett volna vissza az önkormányzat, főleg akkor, amikor az önkormányzatnak nagyobb felelőssége van az elesettek, rászorultak támogatásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!