Konferenciát tartottak Sellyén

2023.02.15. 15:26

A társadalmi felzárkóztatást szolgálja a Magyar Nemzeti Roma Platform

A Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése 2022-2023 címmel tartottak konferenciát február 15-én a sellyei művelődési házban a Belügyminisztérium szervezésében.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

A társadalmi felzárkózáspolitika területi kiterjesztését szolgálja a Roma Platform kezdeményezés, amelyet az Európai Bizottság pályázata támogat. Ennek célja, hogy a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában megfogalmazott célokat ne csak központosított állami eszközökkel szolgálják, hanem a különböző szintű területi szereplőket (elsősorban romákat, valamint a vármegyék,  települések képviselőit) is bevonják a stratégia megvalósításába, a teendőkről való párbeszédbe, illetve az eredmények és kudarcok értékelésébe. Ennek megerősítéséről, az eddigi eredmények összegzéséről, illetve a jövőre vonatkozó tervekről esett szó a február 15-i konferencián.

Sörös Iván, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság, illetve Gyermekesély Főosztály vezetője aNemzeti Feltárkóztatási Stratégia 2021-2027 közötti időszakra kitűzött céljait ismertette.  

– A három fő cél az anyagi és szociális nélkülözés arányának csökkentése a gyermekes családok esetében, a szegénység újratermelődésének megakadályozása, illetve a társadalmi-gazdasági javakhoz történő egyenlő esélyű hozzáférés a szegénységben élő gyermekes családok (köztük a romák), illetve a roma népesség körében

 – mondta a főosztályvezető.

A programokat úgy tervezték meg, hogy a születéstől kezdve minden korban végigkísérje az érintett célcsoportok életét. Szeretnék megakadályozni a szegénység újratermelődését, csökkenteni a szegénységben élők arányát, illetve szintén csökkenteni a területi és társadalmi egyenlőtlenségeket.

Ennek érdekében gyerekprogramokat szerveznek, például már mostanra nagy sikernek örvendenek vármegyénkben a Biztos Kezdet Gyerekházak. Célok között szerepel további ösztöndíj programok, tanodák és roma szakkollégiumok létrehozása.

Emellett a munkaerőpiaci helyzet javítása, a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának növelés is fontos célkitűzés – a tanulási lehetőségek javítása, foglalkoztatásba ágyazott képzések által. Nem utolsó sorban a szegregált élethelyzetben élők lakhatási helyzetének javítására is törekednek komplex programokkal.

A felzárkóztatás párbeszéden alapul

A konferencián köszöntő beszédet mondott Nagy Attila, Sellye polgármestere, Sárközi József elnök, a Baranya Vármegyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, valamint Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Kivés Zoltán önkormányzati helyettes államtitkár és Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

– A felzárkóztatási stratégia megvalósítása párbeszéden és együttes gondolkodáson alapul. Fontos a konzultáció, hogy meghalljuk, amit önök mondanak, s ezeket beépítve fejlesszük tovább a programot – mondta Radomszki Lászlóné.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!