Öngyilkosság, fallosz az iskolán

2023.02.24. 10:44

Botrányos tettei miatt visszavonták Böszörményi jelölését

A pécsi önkormányzat keddi ülésén Zag Gábor, DK-s kulturális alpolgármestere Böszörményi István képzőművészt javasolta abba a zsűribe, amelyik dönt a város logójáról és arculatáról. Böszörményi István legutóbb arról vált hírhedté, hogy az egyházi fenntartású Nagy Lajos Gimnázium ajtajára falloszt rajzolt.

B. M.

Böszörményi István liszttel öntötte le Weöres Sándor szobrát

A közgyűlésen a város arculatával, logójával kapcsolatos napirendről is tárgyaltak. Ennek egyik pontján a DK-s Zag Gábor alpolgármester azt javasolta, hogy Böszörményi István kerüljön be az arculatról döntő zsűribe. Zag Gábor javaslatát vélhetően átgondoltan tette meg, azokra az akciókra, művészeti munkákra alapozva, amiket eddig a képzőművész munkássága során felmutatott.
A képzőművész 1990-ben a pécsi egyetemisták szerint is csupán „csekély művészi értékű” Lenin-szobor ledöntése ellen tiltakozott, 2014-ben, a jobboldali városvezetés idején felállított Weöres Sándor-szobrot szórta le liszttel, csak azért, mert szerinte az alkotás „aggasztóan gyenge minőségű”, miközben mások elismeréssel szóltak róla.

A művész közben baloldali tüntetésen vett részt, rendszerint a jobboldali kormánnyal szemben lépett fel. Böszörményit az egyik kormányellenes rendezvényen felszólaló momentumos Nemes Balázs - Péterffy Attila jelenlegi biztosa - külön köszöntötte a tüntetők között, mondván a lisztező „akciója erőt adott nekik”.
Az akciót követően aztán az általa készített, a város által korábban közterületen felállított szobrát is leöntötte festékkel, később pedig a városüzemeltetési társaság vezetőjének - éppen ez is a jobboldali városvezetés idején történt - egy facsemete kapcsán üzent, miszerint „egy hete van arra, hogy épségben eltakarítsa a fenyőfáját a szobrom tövéből!” .

Érdekesség, hogy a Jobbik pécsi rendezvénye ellen is tüntetett 2015-ben, és az egykori beszámoló szerint „Nácik, haza!” és „Vona Gábor, takarodj” felkiáltással zavarta meg az eseményt.
A minapi pécsi közgyűlésen azonban azt is felidézték, hogy Böszörményi István akasztott és öngyilkos nőket ábrázoló képeket is festett, amelyek kapcsán maga is úgy nyilatkozott korábban, hogy „mindig is foglalkoztatott az öngyilkosság, ráadásul egyértelműen pozitív módon: a csábító, izgató dolgot láttam benne, amire akár vágyként is lehet gondolni”.

A képzőművész nemrég pedig azzal is felhívta a figyelmet, hogy egy férfi hímtagot rajzolt a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ajtajára azt üzenve az igazgatónak, hogy „a fa...odtól határolódj el. Ne a helyetted tiltakozó diákodtól. Vesszen a klerikálfasiszta Orbán-rezsim!”
Visszatérve a keddi közgyűlésre, Péterffy Attila egyáltalán nem határolódott el attól, hogy Böszörményi legyen a városi arculati zsűri tagja, sőt egyetértett Ágoston Andreával, saját frakciójának a vezetőjével is. Ágoston Andrea felszólalásában azzal kapcsolatban beszélt, több jobboldali képviselő is a történeti és ismert tények alapján kérte, vonják vissza a művész jelölését. A liberális politikus ellenben közölte: „minden porcikámmal tiltakozom az ellen, hogy Böszörményi Istvánt ilyen ocsmány módon minősítsék”, majd pedig jellemzően az előző városvezetést szidta a felszólalásában. Péterffy erre reagált úgy, hogy ”egyetértek minden szavával”.
A DK-s Zag Gábor viszont nem állt ki saját javaslata és Böszörményi István mellett sem, hanem gyorsan visszavonta azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!