Hiánypótló berendezés

2023.02.03. 16:54

Forradalmi változást hozott a biológiában

Újabb hatalmas lépést tett a Pécsi Tudományegyetem a hazai kutatás-fejlesztés területén. A legmodernebb, országosan is hiánypótló berendezésre, valamint az ezen alapuló Kompetencia Központ kialakítására nyert el 5,1 milliárd forintnyi támogatást - áll az egyetem közleményében.

Cz. E.

Fotó: Csortos Szabolcs

Maga a berendezés az egy krio-elektronmikroszkóp, amely forradalmi változást hozott a biológiában, amelynek kifejlesztéséért kémia Nobel-díjat ítéltek oda három kutatónak, Jacques Dubochetnek, Joachim Franknak és Richard Hendersonnak. Ezzel az eszközzel kibővültek a szerkezeti biológia lehetőségei. A fejlesztés különlegessége abban rejlik, hogy a mintákat fixálás vagy bármiféle festés nélkül, saját természetes vizes környezetükben teszi megfigyelhetővé elektronmikroszkópos úton, és nagy felbontású, 3 dimenziós szerkezeti képet eredményez.  

A Pécsi Tudományegyetem és a Richter Gedeon Nyrt. Együttműködésében február 1-jén indult a “KrioEM Kompetencia Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen” elnevezésű projekt, ami egészen 2027-ig fog tartani. A létesítmény célja, hogy hazánkban elsőként, egyedülálló módon létrejöjjön a makromolekulák szerkezetvizsgálására is alkalmas infrastruktúra és szakmai tudásbázis. Ennek alapját képezi az, hogy beszerezzék a legmodernebb készülék országosan egyedülálló és kiszolgáló egységeit.

A központ megvalósulása világszínvonalú lehetőséghez juttatja az orvosbiológiai, élő és élettelen természettudományi területeken felfedező és alkalmazott kutatásokat végző egyetemi, akadémiai és ipari kutatókat. 

Több területen - virológia és gyógyszerkutatás fejlesztés, agrártudomány, szerkezeti kémia, biokémia, biológia, biotechnológia, nanofizika áttörést jelent ennek a bázisnak a megalapítása. 

A PTE Szentágothai János Kutatóközpontban valósul meg a KrioEm Kompetencia Központ az egyetem munkatársainak részvételével, de fontos megjegyezni, hogy a mikroszkóp további felhasználását minden hazai akadémiai, felsőoktatási és szakirányú ipari partner bevonásával kívánják a kutatás szolgálatába állítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!