Jön a Csillagászati Hét

2023.03.15. 17:16

Égi űrtávcsőről, sci-fi filmekről is lerántják a leplet

Minden esztendőben van egy hét, amikor egy kis magyarázatot kapunk a tudományos fantasztikus világ napjainkban a Földről is elérhető csodáiba, a lehetséges csodák ismeretterjesztő előadásai révén.

M.B.E

Igen, a Csillagászati Hétről van szó a Zsolnay Negyedben, mely idén március 23-26. között zajlik Az új magyar űrhajóstól a következő holdraszállásig címmel. Szó lesz itt a leendő magyar űrhajós kiválasztásáról, újra megvizsgálják a sci-fi filmek valóságtartalmát –  olyan filmekét, mint a Star Wars, a Star Trek, a Mentőexpedíció, az Armageddon, vagy a Csillagok között. Bemutatják a James-Webb űrtávcső legújabb felfedezéseit, beszámolnak a magyar űrkutatás pillaantnyi kérdéseiről és ezen a közkedvelt plenetáriumi vetítések legújabb, technikailag is különleges változatait láthatjuk.

A magyar űrtevékenység jelene és jövője címmel tart előadást Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, aki beszámol arról is miként szűkítették a már ismert négy főre a jelöltek számát. Dr. Frey Sándor ismerteti a 10 milliárd dolláros projekt, a másfél éve pályára állított James Webb-űrtávcső eredményeit. A Vissza a Holdra – Az Artemis-program című előadás a projekt eddigi történetéről és a tervezett következő lépéseiről ad áttekintést, vagyis hogy mikor indul és miképp újabb expedíció a Holdra. A gyerekeknek Mars-küldetést szerveznek, robotot irányíthatnak a vörös bolygó felszínén (erről a programról korábban részletesen beszámoltuink a bama.hu-n) és űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.

Az Utazó Planetárium közreműködésével az szokásos planetáriumi vetítések mellett ezen a hétvégén fulldome vetítések is lesznek, teljes kupolás, 3 dimenziós térhatásúak, amely során a nézők szinte megérinthetik a csillagokat,

bolygókat.

Ezen kívül rengeteg kísérő program várja az érdeklődőket: távcsöves bemutatók, biztonságos napfoltmegfigyelés, planetáriumi előadások, Varázsóra fizikai bemutatók és virtuális valóság játékok a VR Univerzumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!