Alkalmazkodás

2023.03.25. 19:28

Hogyan befolyásolja a növények életét a napfény?

Az emberiség túlélését alapjaiban határozza meg az a kérdés, hogy hogyan tudnak sikerrel alkalmazkodni a növények a klímaváltozáshoz. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Növénybiológiai Tanszékén erre is keresik a választ és a különböző lehetőségeket. 

Zs. K.

A PTE TTK adjunktusa, Czégény Gyula az egyetemi magazinnak beszélt arról a kutatócsoportról, amely fotobiológiával foglalkozik. Ők azok, akik a fény növények számára előnyös és káros hatásait vizsgálják, ezen belül is főleg az ultraibolya-sugárzás hatásaira fókuszálnak.
A csapat arra keresi a választ, hogy a napfény hogyan befolyásolja a növények életét. Általános növényi válaszokat keresnek, amelyek minden növényre igazak lehetnek, ezért olyan modellnövényeket használnak, mint például a szőlő, a paprika, a dohány vagy a lúdfű. Többféle környezeti megpróbáltatásnak teszik ki ezeket a növényeket.

Czégény Gyula elmondta, hogy a kutatócsoportban azt modellezik, hogyan tudnak a növények az UV-sugárzáshoz alkalmazkodni, mi az a dózis, ami már károsítja őket, milyen mechanizmusokon keresztül károsodnak az UV miatt, illetve az UV-sugárzásnak milyen előnyös hatásai vannak a növényekre nézve.
Komoly problémának tűnt a kilencvenes években, hogy az UV-sugárzás az ózonréteg elvékonyodásával egyenesen arányosan növekvő dózisban lesz jelen a föld felszínén. Így az a kérdés igenis jogos volt, hogy ez hogyan hat majd az élővilágra?
Komolyabban az ultraibolya sugárzás növényekre gyakorolt hatásával a tudomány a kétezres évek óta foglalkozik. A ma már alapvetőnek számító ismereteket, amelyre a mai kutatások épülnek, akkor kezdték leírni. 
A csoport kutatásainak fókuszában a fotoszintézis áll. A növények ezen képessége nagyon jó indikátora annak, hogy mennyire érzik jól magukat. Hiszen hogyha ezt az UV-sugárzás, vagy bármilyen egyéb környezeti faktor, csapadékmennyiség, szél, hőmérséklet vagy élő faktorok megzavarják, akkor mind csökkent fotoszintézis-válaszokban köszön vissza. Hogyha a növény jól van, akkor felmerül a kérdés, hogy mi állhat amögött, hogy az adott környezeti kihívásnak megtudott felelni, mi kellett ahhoz, hogy például egy rettentő erős napfényhez alkalmazkodni tudott.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!