Átadták az óvodát

2023.03.03. 13:30

Húszmilliárd forintos támogatás érkezett a baranyai falvakba

Baranya nyugati felébe a Magyar Falu Program, a hozzá kapcsolódó fejlesztési programok, a falusi CSOK keretében 20 milliárd forintos támogatás érkezett – jelentette be a térség parlamenti képviselője, Nagy Csaba pénteken Kétújfalun, a megújult helyi óvoda hivatalos átadó ünnepségén.

B. M.

A Szigetvártól nem messze délre fekvő hétszáz lelkes Kétújfaluban lezárult a Napraforgó Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha épületének korszerűsítése, amelyre a Magyar Falu Program keretében 2021-ben több mint 35 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat. De az intézmény és környezete modernizálása több sikeres, egymáshoz kapcsolódó pályázat komplex eredményeként valósulhatott meg. 2021-ben ugyancsak a Magyar Falu Program keretében csaknem ötmillió forintból az óvoda udvara újulhatott meg. A Terület- és Települési Operatív Programnak köszönhetően az épület energiahatékonysági fejlesztése készülhetett el közel 50 millió forintból.

 

Nagyon fontos a gyermekes biztonsága

A projekt átadásán részt vett Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Elmondta, a szülők számára nagyon fontos, hogy a gyermeküket biztonságos és jó körülmények között tudják, ezért lényegesek az infrastrukturális fejlesztések, legyenek ezek az intézmények bárhol az országban, akár egy kisebb zsáktelepülésen. Nagy Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője kapcsán elmondta, hogy a politikus választókerületében van a legtöbb apró falu az országban, hiszen 176 település tartozik a nyugat-baranyai képviselő körzetébe, s itt bőven elférnek a Magyar Falu Program támogatásai. Kiemelte azt is, hogy a magyar kormány továbbra is támogatásáról biztosítja a falvakat.

Megmentik a falvakat a kihalástól

Megemlítette, hogy a baloldali kormányok alatt csökkentették a normatívákat, bezárták az intézményeket, tartani kellett attól, hogy falvak néptelenednek el, a polgári kormány csak az elmúlt években országosan mintegy 2000 óvodát, bölcsődét újított fel és a Magyar Falu Programot is azért indították, hogy megmentsék a falvakat a kihalástól. Ennek pedig már érzékelhető a hatása, hiszen Kétújfalu esetében például több mint tíz éve még csökkent a lakosságszám, de az elmúlt években újra többen laknak a faluban.

A kormány elkötelezett a fejlesztésekben

Nagy Csaba képviselő közölte, hogy a Magyar Falu Program, a hozzá kapcsolódó fejlesztési programok és a falusi CSOK keretében az elmúlt években mintegy húszmilliárd forint értékben érkezett támogatás a családokhoz, civil szervezetekhez, intézményekhez, önkormányzatokhoz és egyházakhoz a nyugat-baranyai választókerületében. A magyar kormány, a települések vezetői, a vármegyei önkormányzat bebizonyította, hogy a vidéki Magyarország fejlesztésében elkötelezettek, és kitért arra is, hogy éppen Baranyában jelentette be 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök a falvakat segítő programot.

Új lendületet kapott a település

Klózer Gyula, a település független polgármestere közölte: a falu tízéves fejlesztési koncepciót készített, aminek keretében az utóbbi négy év alatt fejlesztési, kormányzati, állami és önkormányzati forrásokból megújultak az utak, megnyitották a postát, fejlesztették a település sportcsarnokát, új bolt jött létre, játszótereket építettek, a református egyház paplakja megmenekült az enyészettől. A településfejlesztés pedig nem állt meg – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!