A körzethatárok is változnának

2023.03.07. 16:32

Kevés a gyerek Komlón: óvodabezárásról is tárgyaltak a testületi ülésen

W. K.

Fotó: Mészáros János

Óvodabezárásról is tárgyalnak a március 8-i testületi ülésen a komlói képviselők – az előterjesztés szerint a Templom Téri Tagóvoda szűnne meg szeptembertől. 

A korábban alapítványi intézmény üzemeltetését, a fenntartó kérésére pár évvel ezelőtt vette át az önkormányzat - azóta közösen működtetik.  - A gyereklétszám alakulása ebben az óvodában, és összességében is csökkenő tendenciát mutat: a Templom téri intézménybe jelenleg 18 gyermek jár, közülük szeptembertől 10 nagycsoportos iskolába megy, és az előző évek tapasztalataiból látható, hogy évről-évre kevesebb a beiratkozó – vázolta a helyzetet Polics József, Komló polgármestere.

Mindemellett az óvodai dolgozók létszáma is csökkent, ami szintén ellehetetleníti a további fenntartást. Amennyiben a képviselő-testület  a bezárás mellett teszi le voksát, az intézmény dolgozói közül mindenkit, aki él a lehetőséggel, tovább tud foglalkoztatni az önkormányzat. Az épület pedig így szeptembertől visszakerülne a Komlói Katolikus Plébániához, további hasznosításáról a tulajdonos egyház dönt majd. 

Az előterjesztés szerint a tagóvoda megszüntetésével várhatóan - a beiratkozások alakulásától függően - 80 álláshelyből 4 óvodai státusz megszűnne, valamint a 20 óvodai csoport helyett 19 maradna 2023. szeptember 1-től, illetve ezzel együtt a komlói tagóvodák körzethatárainak változtatása is szükségessé válna.

További változás lenne, hogy a 2023/2024-es nevelési évtől kezdődően a beiratkozást központosítanák, az az elképzelések szerint egy helyen,  a székhelyintézményben történne, a Komló Városi Óvodában, a Tompa Mihály utcában. Az intézményvezető által javasolt újítással cél, hogy átláthatóbb, rendszerezettebb legyen az adminisztráció a beiratkozás során, illetve a körzethatárok módosításával az óvodák közti létszámok elosztása is hatékonyabban szabályozható lenne, aminek eredményeként megelőzhetővé válna az egyes tagóvodák beiratkozotti létszáma közti aránytalanság. Amennyiben a képviselő-testület a központosítás mellett dönt, úgy az óvodai beiratkozásról a város Humán Bizottsága határoz majd, saját hatáskörében eljárva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!