Munkába állnak a dolgozók

2023.03.22. 07:00

Sok energiára volt szükségük a méheknek télen

Több okból sem volt ideális a méhek telelése idén, így a megszokottnál nagyobb az elhullás és a legyengülés a méhcsaládoknál.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Mészáros János

Most viszont zajlik a generációváltás, erősödnek, gyűjtik már a nektárt és a virágport a méhek, de minden bizonnyal a kedvezőtlen körülmények azt eredményezik, hogy nem miden méhcsalád fogja elérni a termelési szintet az idei évben. 

Már a nyári aszály is megnehezítette a méhcsaládok télre való felkészülését, hiszen júliusban és augusztusban a nagy szárazság miatt sokkal kevesebb virágport tudtak a méhek elraktározni, mint az előző években – mondta May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Baranya megyei méhészeti szaktanácsadója. 

Nem tudtak időben nyugalomba vonulni

– Ezután az ősz és a tél eleje nem az évszaknak megfelelően alakult, sokkal melegebb volt, ezért a méhcsaládok nem tudtak nyugalomba vonulni, folyamatosan mozogtak, repültek, és így– mi azt mondjuk szaknyelven, hogy koptak – tette hozzá a szakember. Az enyhe tél miatt a méhek folyamatosan repültek, és így a téli elraktározott élelmet emésztették föl, hiszen az állandó mozgás energiát kíván. Januárban és februárban visszajött a hideg idő, ekkor vonultak be ténylegesen téli nyugalomba a méhcsaládok.

Voltak veszteségek a megye méhállományában

May Gábor elmondta, problémát jelentett, ha valaki nem elegendő mézzel teleltette be a méhcsaládokat, ugyanis így a méhcsaládok összeestek, elfogytak, mert nem jutottak elegendő élelemhez, aminek az eredménye az lett, hogy a téli veszteség magasabb az idei évben, mint általában szokott lenni. Ha az atka elleni védekezést nem megfelelően végezték el a méhészek, akkor az már novemberre, decemberre megmutatkozott, akkorra már voltak veszteségek a megye méhállományában, tehát most körülbelül 20 %-os téli elhullással, és legalább még plusz 10 %-os méhcsalád legyengüléssel lehet kalkulálni az idei téli körülmények következtében.

Behozzák a lemaradást

Most zajlik a generációváltás, a téli méhek lassan elkopnak, és megjelennek az idei év első fiatal szürke méhecskéi, akik megkezdik a beporzást a gyümölcsösökben. A tavasz egyébként korábban érkezett, előrébb tart a természet, mint a méhcsaládok fejlettsége, de ha megmarad ez a mostani, 20 fok körüli hőmérséklet a következő egy-két hétben, akkor a méhcsaládok be tudják hozni a lemaradást, és jelentős mennyiségű virágport tudnak bevinni a kaptárba, ezzel pedig meg tudják indítani a felkészülést a termelési szezonra.

Azt még nem lehet tudni, hogy a méz ára emelkedni fog-e ebben az évben, ugyanakkor az elmondható, hogy a méhészetek kiadási költségei is folyamatosan emelkednek, és az olyan hatásokra, mint például a téli kedvezőtlen telelési körülmények, nincs elérhető támogatás a termelők számára.

Adják már a növények a nektárt

A múlt hétvégi -1 és -5 fok közötti hőmérséklet miatt itt-ott lehetett fagykárral számolni a virágzó fák esetében, de ez nem volt jelentős. Az első virágporokat adó mogyoró már levirágzott, most bontanak virágot a vadon termő bokrok, a kecskefűz és a szomorúfűz, ami ilyenkor nagyon fontos a méheknek, hiszen ezek az első nektárt adó növények. A kökény is megpattogott már itt ott, ami szintén jelentős virágport tud adni, emellett megindul a medvehagyma virágzása is hamarosan.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában