Kertészkedés

2023.04.02. 15:20

A palánták éjjel még veszélyben lehetnek

Áprilisban már kaphatók a balkonokra kiültethető palánták – a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyenkor még nem célszerű kiültetési céllal vásárolni, mert a legtöbb palántának minimum 10–15 fok feletti talajhőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy ne károsodjon a gyökere.

Forrás: pixabay.com

A palánták a május közepi fagyosszentek után lesznek biztonságban éjszaka is. – Fontos, hogy azokat szoktassuk fokozatosan a szélhez, UV-sugárzáshoz és napmennyiséghez, mielőtt kiültetnénk – hangsúlyozza az Egyesület. Május közepe előtt a belső párkányon célszerű tartani a növényeket, hogy ne károsodjanak.

 Nagyon fontos, hogy nem minden helyszín alkalmas növénytermesztésre. – Forgalmas út mellett, vagy vegyszerezett földek szélcsatornáján belül nem ajánlott étkezési célra termeszteni fűszereket sem. Ha ilyen helyen található a terasz, inkább futónövényekkel, virágokkal zöldítsük – tanácsolja az egyesület. – Árnyasabb helyen inkább levélzöldeket termesszünk, és a mediterrán fűszereket, termést hozó zöldségeket csak napos helyen – teszik hozzá. 
Palántavásárlásakor fontos, hogy jó minőségűt válasszunk, azaz a növény legyen jó kondícióban, jól begyökeresedve, a kiültetésre megfelelő méretű, a színe legyen élénk, haragoszöld. Kerülendő a vékony szárú, megnyúlt palánta megvásárlása, hiszen ez a növényi szövetek gyengültségéről tanúskodik és a legtöbb növény nehezen heveri ki később. A kókadt, fonnyadt palánta pedig gondozási hiányosságra, az öntözés elmaradására utal, ezért ennek megvásárlását se javasolják a szakemberek. 
 

Érdemes betartani a szakemberek tanácsait, úgy sok örömünk lehet növényeinkben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!