Újra Pécsre érkezik a Bikarusz

2023.04.02. 19:15

A Pécs Expoba költözik a Nagypénteki Veteránjármű kiállítás

Újra az Oldtimer Clubnak köszönhetjük, hogy a korábban a baranyai vármegyeszékhely utcái közlekedő MÁVAUT Ikarus 556-os emeletes autóbusz visszatér Pécsre.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Tavaly ősszel Pécsen mutatkozott be a teljesen felújított MÁVAUT Ikarus 556-os emeletes autóbusz, amely 1969. augusztus 20-tól 1976 júniusáig járta a pécsi utakat. Az emeletes busz idén újra visszatér Pécsre.


– Az emeletes MÁVAUT Ikarus 556-os busz legközelebb április 7-én lesz látható a baranyai vármegyeszékhelyen, a pécsi Oldtimer Club által szervezett: „Nagypénteki Veteránjármű - kiállítás és börze” nevű rendezvényen – közölte megkeresésünkre a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

 

Mint megtudtuk, az emeletes busz a következő útvonalon fog közlekedni: Expo Center–Füzes dűlő–Tüzér utca–Esztergár Lajos utca–Uránváros, autóbusz-állomás–Páfrány utca–Nedtvich Andor utca–Tüzér utca–Füzes dűlő–Expo Center. Jegyet a rendezvény helyszínén (Expo Center Kiállítási és Rendezvényközpont, Pécs, Megyeri út 72.), 1500 forintért lehet vásárolni.

Fotós: Laufer László


Az Oldtimer Club hagyományosan minden évben Nagypénteken tartja a tavaszi veteránjármű kiállítását és az alkatrészbörzét. A rendezvényt korábban a pécsi vásártéren tartották, ám a helyszínt a börze kinőtte, így került a Nagypénteki Veteránjármű - kiállítás és börze a Pécs Expoba. Mint a Oldtimer Club közölte, április 7-én ismét lesz járműszépség-verseny, szerveznek ügyességi szlalomversenyt és a főatrakicó az emeletes busz lesz. Az Oldtimer Egyesület tavaly kereste meg a Volánbusz vezetőségét, hogy az Őszi Veteránjármű kiállításra elhozhatnák a felújított MÁVAUT Ikarus 556-os buszt, amelyre a Volánbusz vezetősége rögtön rábólintott. Az emeletes busz őszi bemutatkozása sikerrel járt, rengetegen utaztak vele, illetve aki a városban aki látta a járművet az rögtön mobiltelefonjával lefotózta. Most újra lesz rá lehetőség, hogy lefotózzuk, illetve utazzunk a buszon.

Pécsről Hatvanba megy a busz

A MÁVAUT Ikarus 556-os busz nyugdíjba vonulásakor 200 ezer kilométert ment, majd Pécsről a balatonvilágosi Volán-üdülőbe került, ahol öt éven keresztül presszóként üzemelt. 1982-re annyira leromlott az emeletes busz állapota, hogy a ceglédi bontóba vitték. Onnan egy gyűjtő kezébe került, majd a Volánbusz 2020-ban visszavásárolta, és teljesen felújította. Az ikonikus járművel április 7-én Pécsen találkozhatunk, majd április 15-én Hatvanban, a Volánbusz Retró Napon lesz látható. A Volánbusz sajtóirodája lapunknak elmondta, hogy az értékmentési program keretében folyamatosan dolgoznak fontos, kultikus, ipartörténetileg értékes járművek megmentésén. A hatvani retrónapon az idén 70 éves, frissen felújított Ikarus 30-as típusú autóbuszt mutatják be a nagyközönségnek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!