Élmény volt az emeletes busszal nosztalgiázni a hétvégén

Zsigmond József

Ezt tapasztaltuk a hétvégén Laufer László fotóriporterünkkel, mikor a Volánbusz Zrt. elhozta Pécsre az emeletes buszt, a MÁVAUT Ikarus 556-ost, amely 1969 és 1976 között járta a baranyai megyeszékhely útjait.

A mostani látogatása során, vagyis mondhatjuk a visszatérése után, újra ki lehetett próbálni, hogy milyen volt annak idején ezen a buszon utazni. A benyomásunk, mikor az emeleten ültünk, olyan volt, mintha egy hajón lettünk volna. Kicsit billeget a jármű, de azért biztonságos volt az utazás. Ahogy a pécsi autóbusz-pályaudvarról kikanyarodott a jármű és elindult Uránváros felé, sok autós dudált, integetett, a járókelők pedig megálltak, hogy okostelefonjaikkal megörökítsék a nem mindennapi látványt.

Sok pécsivel is beszéltünk, akik elmondták, hogy a legnagyobb harc az emeleti, a sofőr fölötti helyért volt, mivel onnan a legszebb a kilátás. Ők úgy emlékeztek, hogy a vezetőnek volt egy periszkópja, vagy valamilyen tükre, amivel a felső szintet ellenőrizni tudta, hogy mindenki ülve utazik-e, ugyanis az emeleten nem volt szabad állni. Ha valaki ezt a szabályt megszegte, Misi bácsi, a sofőr, megszólalt: kérem, foglaljon helyet! A felújított buszon most nincs periszkóp, de mint mondták, lehet, hogy nem is volt, mivel nem találták ennek nyomát a tervrajzokban sem. Lehet, a pécsiek erről többet tudnak, így erre a rejtélyre is fény derülhet egyszer.