További kerékpárutak épülhetnek

2023.04.29. 21:06

A szimbolikus időutazás során a vesztes csata síkjából eljutunk majd a győztes csatába

Hargitai János országgyűlési képviselő a Villány–Villánykövesd között megépült kerékpárút minapi átadóján a Mohács500 miniszteri biztosaként beszélt azokról a fejlesztésekről is, amelyek a mohácsi csata 500. évfordulójához kötődnek.

Zs. k.

Fotó: Löffler Péter

Mint elmondta, a 2026-ra megvalósuló, csak szűken az évfordulóhoz kötődő turisztikai és kulturális fejlesztések összességében 50 milliárd forintot tesznek ki, melynek egyik fontos részét a hálózatos kerékpárutak építése képezi.

A tervek szerint a vesztes csata síkjáról, a Mohács alatti térről – egészen pontosan Sátorhely közigazgatási területéről – a Nagyharsányi Szoborpark alá ér majd a kerékpárút, hiszen itt zajlott a második, török elleni győztes csata (Harsány-hegyi csata, 1687).

– Számomra legszimbolikusabb dolog egy ilyen fajta időutazás, amely során a vesztes csata síkjából el fogunk jutni a győztes csatasíkra ezen a kerékpárúton keresztül. Ennek a rendszernek egy része már eddig is működött, hiszen jó néhány évvel ezelőtt Bóly és Kisjakabfalva között megépült a kerékpár­út. Bólytól Nagynyárádon át Sátorhelyig az utolsó fázisait éljük a kerékpárút tervezésének, és a Bóly–Nagynyárád közötti legproblémásabb szakaszra (hiszen itt autópálya-csomópontot kell keresztezni) már kiviteli forrásaink is vannak – mondta Hargitai János. 

Most megépült a Villány–Villánykövesd közti szakasz, és mint a képviselő elmondta, a későbbiekben Kisjakabfalva közútjának felújítására is sor kerül, a tervezési előkészületek megtörténtek. Ott a közúton felfestve tudunk majd közlekedni kerékpárral, és ezt a kerékpárutat továbbvinnék a Mohács 500 projekt részeként Palkonya irányába. Onnan a hegyen át, erdős területeken, majd szőlődűnék között jutna el az út a Vylyan Pincészet területére, és ott már megvannak a kerékpárutak a szoborparkig. 

A térségben megvalósuló kerékpárút-építésekkel egyébként nem csak két csatasík között jön létre közúti kerékpáros kapcsolat, hanem két európai kerékpáros rendszert, az Eurovelo6-ot és az Eurovelo13-at is összekötik. 

 

Címkék#időutazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!