Karakteres válasz

2023.04.05. 14:56

A Tiszta Kezek Frakciója nem egyesül a volt MSZP-sekkel

Miután a valamikor az MSZP-t erősítő politikusok, Mesterházy Attila és Szakács László is bejelentette, hogy új pártot alapítanak, megkérdeztük a helyi, az MSZP-DK-tól függetlenedő baloldaliakat is, hogy készek-e csatlakozni a újdonsült baloldali párthoz. Karakteres választ adtak.

B. M.

Fotó: Löffler Péter

Bár elsőre szinte kézenfekvőnek is tűnhetett volna az a megoldás, hogy a Gyurcsány Ferenc fémjelezte pártok, az MSZP és a DK által irányított pécsi városvezető koalíciót otthagyó Tiszta Kezek Frakció is helyet talál magának a Mesterházy Attil Szakács László fémjelezte pártnál, ám ezt kategorikusan cáfolták. 

Bognár Szilvia, a pécsi városházi Tiszta Kezek Frakció vezetője portálunknak azt mondta, a leglényegesebb részükről, hogy az önkormányzatiság esetében nem hisznek a pártpolitizálásban, és a helyi ügyeket nem a pártok, hanem az emberek közül kiválasztott vezetők tudják jól képviselni, nem pedig azok, akik egy párton belüli hierarchikus rendszerben kivívnak maguknak valamilyen pozíciót. 

Az MSZP–DK-s támogatású Péterffy Attila polgármester kapcsán Bognár Szilvia hozzátette, hogy a városvezető ugyan nem párttag, de ahogy viselkedik, az bizonyos pártok, méghozzá az MSZP és a DK érdekeit szolgálják. 

A frakcióvezető arra is utalt, hogy ezt a törekvést az a tette is példázza, amikor Péterffy otthagyta a pécsi közgyűlési munkát csak azért, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének, Dobrev Klárának a DK-s pártrendezvényén vehessen részt.

Portálunk úgy tudja, hogy Péterffy azért sietett a politikai fórumra hátrahagyva a pécsiek ügyeit, mert arra számíthatott, hogy Dobrev Klára fórumán az MSZP után a DK megerősíti őt abban, hogy polgármesterjelöltként támogatja őt a következő választáson, ahogy ez egyébként 2019-ben is megtörtént, amikor a Momentum elnöke árulta el, hogy az MSZP és a DK is pénzelte a magát függetlennek nevező Péterffyt. 

Gyurcsány Ferenc azonban ennél sokkal taktikusabb volt, hiszen a jelen állás szerint az ellenzéki oldalon a legerősebb párt vezéreként elég erős ütőkártyák vannak a kezében ahhoz, hogy a legjobb pozíciókat alkudja ki a pártjának. Péterffynek tehát a nagy bejelentésre még várnia kell, de a társadalmi támogatottságát elvesztő szocialista párt támogatására mindenesetre már számíthat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!