Titkosítás

2023.04.04. 10:31

Adatokat rejtegethetnek a pécsi városháza környékén

A Tiszta Kezek Frakció tagja, Hencsei Zsolt elmondása szerint hiába kért adatokat, a pécsi önkormányzat fenntartásában működő, többmilliárdos vagyon karbantartásáért felelős Pécsi Ellátó Központtól, nem kapott pontos tájékoztatást. Ez az a cég, amelynek munkatársa iránt a pécsi lakásmutyi botrányban érdeklődtek a nyomozók.

B. M.

Fotó: Laufer László

A baloldali önkormányzat cége, a Pécsi Ellátó Központ (PEK) már korábban a nyomozók látókörébe került, hiszen az egyik munkatársuk iránt élénken érdeklődött a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség, amely az önkormányzati lakások kiutalása körül történtek miatt indított büntetőeljárást. Tavaly az MSZP-DK-s városvezető, Péterffy Attila is kénytelen volt elismerni, hogy a polgármesteri hivatal egyik dolgozója, valamint a PEK már említett foglalkoztatottja kapcsán a hatóság adatokat kért tőlük. A PEK működése egyébként nem igazán van szem előtt, és úgy tűnik, ezt szeretnék is így hagyni.

Milliárdos vagyonért felel

A Pécsi Ellátó Központ feladata a városi intézmények műszaki, karbantartási, közbeszerzési és jogi tevékenységének koordinálása, az önkormányzati bérlakások és a polgármesteri hivatal üzemeltetése, valamint a közétkeztetéssel kapcsolatos operatív munka ellátása. A szervezet több milliárdos vagyonért felel tehát és több százmillió forinttal gazdálkodik évente.

A Tiszta Kezek Frakció tagja, Hencsei Zsolt az előző közgyűlésen szóvá is tette, hogy a képviselői jogával élve az elmúlt hónapokban többször próbálta azzal megkeresni a PEK vezetőjét, Babits-Gergits Imola Lillát, hogy részletekbe menő alapossággal adatokat kaphasson. Hencsei szerint a vezető humánerőforrás problémákra hivatkozva ennek nem tett eleget. A Tiszta Kezek Frakció tagja szerint viszont a város jegyzője vele azt közölte, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő társaságok vezetője köteles megadni az információkat és nem tagadhat meg adatszolgáltatást egyetlen képviselőtől sem.

Csak egy táblázatot kapott

Hencsei egyébként lapunknak azt mondta, hogy számlákra és az azokkal kapcsolatos teljesítésigazolásokra volt kíváncsi, amik helyett egy táblázatot kapott, illetve azt közölték vele, hogy ő azt nem tudja értelmezni.
Péterffy Attila a felvetésre akkor azt mondta, hogy utánanéz, és levélben fogja majd tájékoztatni a képviselőt. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez megtörtént-e, adatokat azonban azóta sem kapott Hencsei.

Titkolnak mást is

Lapunk több közérdekű adatigénylést nyújtott be az elmúlt hónapokban, többek között a Tüke Busz Zrt.-hez. A cég vezérigazgatója azonban 150 ezer forintot kért az információkért, mondván ügyvédet, illetve két igen jól kereső – fejenként 600 ezret, illetve 690 ezres jövedelemmel bíró – munkatársukat kellene emiatt túlóráztatniuk. De még azt sem árulták el, hogy hány panaszt kaptak, vagy mennyi buszjárat maradt ki az elmúlt években.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!