Senki sem tilthatja meg

2023.04.15. 19:36

Az ételt adagoló személyzet nem érintheti meg a vendég által hozott ételtároló dobozt

Fontos tudni, hogy semmi nem tiltja ezt a megoldást.

W.K.

Fotó: Lysenko Andrii

Kifőzdékben gyakori kifogás, hogy a hatóságra hivatkozva nem engedik, hogy valaki saját tárolódobozban vigye haza az ételt. 

– A megfelelő higiéniai és élelmiszerlánc-biztonsági előírások betartásával van rá lehetőség, igaz valóban kicsit nagyobb odafigyelést követel a vásárlótól és a vendéglátótól egyaránt – közölte hivatalos internetes közösségi oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. – A lényeg, hogy a saját, otthon elmosogatott edényt minden esetben a vásárló kell, hogy kinyissa, majd azt egy külön erre a célra kihelyezett tálcára kell, hogy tegye. Az ételt adagoló személyzet sem kézzel, sem pedig a szedőeszközzel nem érintheti meg a vendég által hozott dobozt. Így az egyetlen közös érintkezési pont a tálcára szűkül – részletezték. 

Arra is lehetőség van, hogy az étterem dolgozói által tányérra kitálalt ételt a vendég – egy asztalhoz leülve – saját dobozába áttegye. Menüztetés esetén megoldást jelenthet a csere ételhordók alkalmazása, melyet a vendéglátóhely a fogyasztói edény mosogatóban, fertőtlenítő mosogatással elmosogat, mielőtt az a tálalótérbe bekerülne. 

Jól bevált gyakorlat továbbá a betétdíjas rendszer: akik nem tudják megvalósítani az egységükön belül a mosogatás feltételeit, de eltökéltek a hulladékcsökkentésben, ők olyan szervezetekhez csatlakozhatnak, akik vállalják a begyűjtés, mosogatás, visszaszállítás logisztikai hátterét. Emellett sokan döntöttek úgy, hogy a vendéglátóhelyen belül saját maguk alakítják ki a fertőtlenítő mosogatás feltételeit. 

A rendszer, mint a hatóság fogalmaz, némi rutint igényel, de odafigyeléssel biztonságosan működtethető. Az pedig a vendéglátó saját döntése, hogy él-e valamelyik lehetőséggel. 

Az, hogy az elvitelre szánt ételt saját, újrahasznosítható dobozban kérjük, az egyszer használatos műanyag helyett, környezetkímélő megoldás. A hatóság azonban hangsúlyozza, hogy az ismeretlen higiéniai státuszú tároló edények átvétele aránytalanul nagy kockázatot okoz, mivel egy mikrobás fertőzöttségű doboz kézbevétele után a kiszolgáló az utána következő összes vendéget megfertőzheti. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!