Megkerülte a közgyűlést

2023.04.26. 07:00

Bíróságra mehet a pécsi polgármester által kiosztott milliók ügye

Még politikai zsarolással és mások elhallgattatásával is megpróbálkoztak a hosszas magyarázkodás mellett Péterffy Attiláék, de végül nagy valószínűséggel bírósági ügy lesz abból, hogy a pécsi polgármester a közgyűlést megkerülve, a képviselőket csak utólag tájékoztatva osztott ki tízmilliókat a baráti propagandacégnek karácsony előtt.

B. M.

Fotó: Löffler Péter

A Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció támogatta polgármester, Péterffy Attila tavaly decemberben úgy adott többlettámogatást a városi sajtónak, hogy arról csak jóval később, január végén számolt be egy saláta-előterjesztésben a közgyűlésnek, holott, a támogatásról a képviselők is dönthettek volna. Miután a fű alatt kiosztott tízmilliók ügye nyilvánosságra került, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal törvényességi eljárást indított és megállapította, hogy Péterffy Attila jogsértést követett el.

Az ügy nemrég a pécsi közgyűlésen már téma lett, ahol aztán elképesztő magyarázkodásba kezdett a szocialista gyökerű önkormányzat, arról viszont nem beszéltek, hogy mégis miért nem döntött december 14-én a közgyűlés a támogatásról a képviselők és a nyilvánosság bevonásával, és egy napra rá miért határozott inkább egyedül erről a balos városvezető? Meglátásunk szerint ennek az a prózai oka, hogy éppen abban az időszakban fújta le Péterffy a pécsiek tűzijátékát, ami hárommillióba került, politikailag pedig rosszul mutatott volna, hogy eközben az éves tűzifakeret dupláját osztják ki a városházi balos propagandának.

A jogsértést tárgyaló legutóbbi közgyűlésben aztán Péterffy Attila még azzal is próbálkozott, hogyha a helyi jobboldali ellenzék nem beszél az ügyről – ahogy fogalmazott, „esküt tesz arra, hogy nem csinál belőle politikai ügyet” –, akkor elfogadja a kormányhivatal érvelését, ami az ügyet ismerők szerint is politikai zsarolásnak és az elhallgattatás eszközének tekinthető.

Kővári János, az ÖPE–KDNP frakcióvezetője szerint elég világos, hogy a jogszabályok nem adtak felhatalmazást a polgármesternek a többlettámogatásra és a kormányhivatal a törvényszerű joggyakorlatra szólította fel a polgármestert. Úgy vélekedik, hogy Péterffy egy virtuális világban él, ahol ő megítélheti, hogy a törvények jók vagy sem, és azt gondolja, hogy cinizmussal, ködösítéssel mindent el lehet intézni. Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető szerint felesleges bírósági hercehurcával terhelik meg az önkormányzatot, ha nem fogadják el az érvelést.

Végül nem fogadták el, így várhatóan hosszas bírósági procedúra elé néz az önkormányzat, ami jelentősen leterheli a hivatalt, idejét az érdemi munka helyett Péterffy döntésével töltheti.

Máskor jól jött az állásfoglalás a városvezető számára

Érdekesség, hogy amikor a városvezető számára kedvező irányt vett egy kormányhivatali állásfoglalás, akkor arról az önkormányzati sajtó munkatársai még külön közleményt is írtak. Ezt történt a bőrklinika és a Mandulás kemping cseréjekor, amikor a döntéshozatal kapcsán nem támasztottak külön eljárási kifogást a kormányhivatal részéről. Igaz, a hivatalnak nem volt feladata az, hogy nyomozzon a háttérben zajló ügyletek körül. Ez utóbbi kapcsán ugyanis fontos részlet, hogy miközben nagyjából 700 milliós értéken vette meg, azaz cserélte el az MSZP-s vezetésű önkormányzat a mecsekoldali kempinget, addig azt az MSZP-s oligarchához köthető magántulajdonos mindössze 160 milliós könyv szerinti értéken képviseltette a mérlegeiben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!