Merre kerüljünk?

2023.04.14. 07:52

A Szigeti út lezárása miatt a teljes környék bedugult

Alighanem esély sincs arra, hogy a szocialista-DK-s város­irányítók kezeljék a helyzetet a Jakabhegyi úton, az Ifjúság útján és az Alkotmány utcában, miután az elmúlt időszakban a Szigeti út lezárásával hatalmas dugókat hoztak létre. Lapunk egy kis segítséget ad azért, hogy merre lehetne mégis kerülni.

Bóka Máté

Fotó: Bóka Máté

Többször is foglalkoztunk azzal, hogy a Magyarürögi útról a 400 ágyas klinikához, az Ifjúság útjára átvezető Jakabhegyi út gyakran bedugul, hiszen az egysávos dűlőúton van, hogy 4-5 autó is megpróbál el­lavírozni, hely viszont erre nem nagyon van. Amíg a környéken élők kénytelenek ezt a szakaszt használni, addig másoknak mindössze csak rövidítést jelent, ha erre haladnak és nem a Szigeti utat veszik igénybe.
Csakhogy amióta a Szigeti utat is lezárták – a szakaszos munkavégzés helyett hosszú hónapokra –, a forgalom jó része is inkább a Jakabhegyi útra és onnan az Ifjúság útjára terelődött át. Ahol csúcsidőszakban a Kürt utca felől is totálisan bedugul a környék, a délutáni és reggeli csúcsidőkben több száz méteres vagy kilométeres egybefüggő kocsisorok alakulnak ki, amik napközben vagy kora délután is előfordulnak.

 

 

 

Menekülőút?

Bár egyáltalán nem nevezhetjük a legjobb megoldásnak – hiszen az iskolák miatt sokan kénytelenek a bedugult városrészbe bejutni –, de talán valamennyire az segíthet, hogyha a csúcsforgalomban a Surányi Miklós út–Angster József utca–Magaslati út „elkerülőt” próbáljuk meg, amit a Bálicsi út, a Hunyadi út és a Wass Albert út felől tudunk megközelíteni.

Segítséget jelenthet az is, ha a főutat választjuk: a Petőfi utca lezárása miatt a 6-os utat az Ifjúság útja felől a Rókus utca –Madách Imre utca vonalon lehet elérni, ha pedig a 6-os útra a város felé szeretnénk rákanyarodni, akkor a Megyeri téri lámpával ellátott kereszteződésnél tehetjük ezt meg.

 

Erre lenne megoldás

A Jakabhegyi út környékén egyébként a DK-s képviselő, Siposné Bikali Éva az illetékes, aki tavaly ősszel megdicsérte a közterület-felügyelet munkatársait, hogy szerinte „hatalmas változást” tapasztalt a Jakabhegyi úton a közlekedési helyzet kezelésében. Csakhogy például a minapi felvételek tanúsága szerint is tucatnyi autó parkolt bőven a tilosban ezen a szakaszon. Az is tény, hogy az állampolgárok azonban ezért talán kevésbé tehetők felelőssé, hiszen az önkormányzat a korlátozott várakozási zóna bevezetésével inkább csak arrébb tolta a parkolási gondokat, és mivel a klinika körül vadászni kell a parkolóhelyeket, ezért próbálkoznak másutt.

Megírtuk, hogy a Jakabhegyi út átmenő forgalmának korlátozásával, vagyis ha azt csak a helyiek, valamint a célforgalom használhatná, máris lehetne enyhíteni a dűlőút gondjain, ezt azonban egyelőre nem akarják megoldani. Kerestük a terület képviselőjét, Siposné Bikali Évát, de nem válaszolt a hivatalos önkormányzati postafiókján keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!