Hívják őket az éttermek

2023.04.27. 19:15

Palkonyán ismerkedtek a szakmával a nevelőszülőknél élő fiatalok

A vendéglátásban rejlő munkalehetőségekre hívja fel a baranyai és tolnai családjukból kiemelt fiatalok figyelmét a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közösségével összefogva a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület. Ennek keretében csütörtökön szakács-, cukrász- és felszolgálótanulók látogattak el Pauli Zoltán palkonyai éttermébe.

Zs. K.

Két éve indította el a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) a „Mosolyt Fakaszt” névre keresztelt országos programját, melynek keretében a nevelőszülőknél élő gyermekek figyelmét hívják fel a vendéglátásban rejlő munkalehetőségekre. Ez alkalommal a Palkonyha Panzió Speiz étterem fogadta a fiatalokat, ahol Pauli Zoltán tulajdonos mesélt a szakma szépségeiről, nehézségeiről, kihívásairól. A hallgatóság tagjai közül valamennyien a vendéglátásban szeretnének elhelyezkedni, sőt már tanulják a szakmákat. Többségük már a gyakorlati helyén bele is kóstolt a munkába.

Farkas Mónika a szekszárdi vendéglátói szakközépiskolában végzős tanuló. Amikor 8. osztályban a szakközépiskolába jelentkezett, csak a vendéglátás területéhez kapcsolódó szakmákat jelölt meg. Első helyen a cukrászt, illetve a szakácsot és a pincért. Szerencsés módon jó gyakorlati helyre került, s mivel a cukrászda egyben étterem is, oda is be kellett időnként segítenie.

– Nagyon jó volt, mert így mindent tanultam

 – mondta a lány. Szerényen, de örömmel mesélte, hogy a gyakorlati helyén megbecsülik, a munkáltatója tudja, hogy mennyire ritka a szorgalmas és lelkes tanuló.

A 20 éves, Nagyharsányban élő Horváth Róbert Károly már a második szakmát szerzi. Felszolgálói képzettsége már van, pincérként viszont a gyakorlati helyén rossz tapasztalatai voltak, ezért eladónak tanul, most végez, de már dolgozik is eladóként, a munkahelyén pedig előrelépési lehetőséget is ajánlottak neki. Most azon gondolkodik – talán éppen Pauli Zoltán előadását hallgatva –, hogy a szakács szakmát is kitanulja.

Aktív a pályaorientációs tevékenységük

A program keretében a korábbi években már voltak nevelőszülőknél élő fiatalok a hosszúhetényi Almalomb Étteremben, és Villányban, Gere Attila Mandula Éttermében. Szécsényi Sándor, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Dél-Dunántúli Területi Igazgatóságának igazgatója elmondta, a szakmai mentorprogram keretében tudatosan készítik fel már 14–15 éves kortól a gyerekeket a későbbi önálló életre. Amellett, hogy hasznos időtöltést biztosítanak és élményteli programokat szerveznek számukra, biztosítják az érdeklődési körüknek megfelelő információkat a pályán sikeresen dolgozó szakemberek megismerése által.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!