Kirándulásra is használták

2023.04.08. 14:00

Száz évvel ezelőtt is nagy sláger volt a taxizás Pécsen

Az 1920-as évek közepén jártunk, mikor a pécsi utakon megjelentek az első taxik.

Zs. J.

Az első taxik annyira népszerűek voltak, hogy 1926 húsvétján a pécsi polgárok inkább ezt az új közlekedési eszközt használták kirándulás céljából, mint a lovas bérkocsikat.

Az első taxik 1926-ban jelentek meg Pécs városában. Az akkori taxidroszt a Széchenyi téren volt. Az első taxisokat az elején lesajnálták, azt gondolták, hogy sose lesz annyi fuvarjuk, hogy abból megéljenek. Alig telt el pár hét, mikor a Pécsi Naplóban 1926. április 7-én egy cikk jelent meg: Ostrom az autótaxikra címmel.

Ebben a szerző (még nem jelölték a cikk alján, hogy ki írta a cikket) azt írta, hogy a két húsvéti ünnepnap alatt a közönség valóságos ostrom alá vette az új taxikat. A beszámoló szerint művészet volt, hogy valaki elcsípjen egy taxit. Amint egy visszatért a kijelölt taxiállomásra, a Széchenyi térre, ott már egész csoportok vártak.

Az 1926-ban a pécsiek magáért az autózás kedvéért ültek taxiba, vagyis a taxizás felért egy szórakozással. A Pécsi Napló cikke beszámolt arról is, hogy a lovas bérkocsik standján nagy csend honolt húsvétkor. A lovak búsan néztek a száguldó gépjárműveket, mintha érezték volna, az ő koruk már lejárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!