A tanítás okoz igazi örömöt

2023.04.15. 19:15

Valódi értéket szeretne létrehozni és hasznosítható tudást átadni

Dr. Lányi Beatrix számára a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán dőlt el, hogy elsősorban az oktatás és a kutatás lesz az az irány, ahol megtalálja önmagát az életben.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

A pénzügy alapdiplomát követően, mesterképzésen marketing és angol szakfordító szakon is diplomát szerzett. Jelenleg az egyetem docense, több tárgy oktatója.

– Mi vezérli önt a munkájában? 
– A tudásátadás és a tudásmegosztás az a hajtóerő, ami az új dolgok megismerésére ösztönöz, egyúttal erőt és muníciót ad a mindennapi munkámhoz. Számomra a tanítás, a tudás átadása okoz igazi örömöt, amikor látom a téma iránti érdeklődést visszatükröződni tanítványaim szemében, hiszen ez jelenti a jól végzett munkám valódi visszaigazolását. 

– Több európai és Európán kívüli egyetemen tanított. Mit hozott magával ezekről a helyekről? 
– Az egyik legmeghatározóbb élményt a kanadai University of Ontarión töltött egy hónap adta. Több oktatásmódszertani újdonságot sajátítottam el. Példaként említhetem a fordított tanterem metódusát, mely módszert itthon is sikerrel alkalmazom. 2011-től több esetben vendégoktatóként tevékenykedtem Franciaországban, de egyéb európai országok mellett oktattam Hollandiában, Spanyolországban, Dániában és Litvániában is. Az innováció témaköre iránti szeretetem gyökere Nagy-Britanniához és Finnországhoz köthető. A finn VTT kutatóintézet elsősorban a technológiai innováció területén végzett ott-tartózkodásom idején tudományos elemzéseket, így ezen kutatásokba is aktívan be tudtam kapcsolódni. 

– Fontosnak tartja a folyamatos önképzést és tanulást? 
– A koronavírus időszaka alatt szakismeretet, látókört bővítő, egyúttal az oktatás színvonalát is fejlesztő, bizonyítványt adó online képzéseken vettem részt olyan kiemelkedő egyetemeken, mint a Harvard, az MIT vagy a Stanford. Ezen intézményekben elsajátított ismeretanyag az oktatásmódszertan tekintetében is szemléletformáló volt. 

– Mi az Ön oktatási felfogása? 
– Alapelvem, hogy valódi értéket hozzak létre és a való életben is hasznosítható tudást adjak át, mind az egyetemi hallgatók, mind pedig az együttműködő vállalati partnerek számára. Ezen ismeret­anyagnak mindenképpen a múlt tradícióján és a jelen értékrendjén kell nyugodnia, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az igazi lehetőségek mindig a jövőben rejlenek. 

– Az Iparkamara kitüntette Önt a Baranya Megyei Innovációs Díjjal. Miért kapta ezt az elismerést? 
– Az Innovációmarketing és Startup marketing tárgyak kapcsán intenzíven együttműködöm baranyai vállalkozásokkal. Például dr. Szekeres Györggyel, a Hisztopatológia Kft. megálmodójával és igazgatójával közösen dolgozzuk ki minden évben ezen tárgyak sillabuszát és egyúttal aktívan részt is vesz a kurzusok oktatásában. 

Valós piaci eseteket és problémákat mutatunk be, így bevonva az oktatás tematikájába a térség vállalkozásait. Ez az együttműködés hasznos a hallgatók számára, hiszen élő projekteken, valós problémákon dolgozhatnak. Egyúttal ezen oktatási módszer kölcsönösen előnyös a vállalkozások számára is, akik munkájukhoz és piaci tevékenységükhöz kapcsolódóan ténylegesen hasznosítható új perspektívát és ötleteket kapnak. A piac és az akadémia egymást támogató, gyümölcsöző kooperációja adja az együttes munka motorját, és az ebből származó lelkesedés pedig a téma iránti határtalan szeretetet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!