A Stark címet kapta a kötet

2023.05.08. 16:48

A neves pszichiáter 75. születésnapján gyűltek össze emlékezni

Dr. Stark András pszichiáter, egyetemi oktató, köztiszteletben álló pécsi polgár emlékére kötetet adott ki a Pécsi Zsidó Hitközség, amelyet május 4-én mutattak be a hitközség dísztermében.

M.R.

A számos érdeklődőt vonzó program célja a kötet bemutatása mellett az volt, hogy méltó emléket állítson a sokak által szeretett és azóta is hiányolt szakembernek.

Dr. Stark András 75 éves lett volna május 4-én, így az emlékkötet bemutatóját e napra szervezték. A Pécsi Zsidó Hitközség egykori alelnöke, a pécsi Apolló Mozi filmklubjának neves vezetője, pszichiáter, egyetemi oktató a Baranya Megyei Kórház Mentálhigiénés Intézetének főorvosaként is ismertté vált a helyiek számára. Nevéhez fűződik az S.O.S. Élet segélyszolgálat alapítása is.

Az emlékkötetet Goldmann Tamás, a pécsi hitközség vezetője, valamint Árkovits Amaryl és Schweitzer Gábor szerkesztette, s „A Stark” címet kapta. Stark András húsz barátját kérték fel személyes hangvételű visszaemlékező írás elkészítésére, amelyek változatos szemszögekből idézik fel az egykori pszichiáter alakját, hozzá fűződő kapcsolatukat.

– Gondolkodtunk, mi az, ami fontos volt számára, először a filmek, a pszichiátria és a zsidóság jutott eszünkbe. Azonban rájöttünk, hogy a pécsiség, a zene, a gasztronómia és a művészet sem hagyható ki a kerek egészből, így törekedtünk arra, hogy e területeket is mind érintsük a kötetben 

– mondta el érdeklődésünkre Goldmann Tamás.

Emellett Stark András saját írásai, illetve a vele készült interjúk közül is megjelentettek néhányat a kötetben, melyet a hitközség adott ki, s olvasószerkesztői a Jelenkor folyóirat munkatársai voltak. A május 4-i könyvbemutatón a szép számú emlékező közönség körében Ágoston Zoltán, a folyóirat főszerkesztője beszélgetett az emlékkötet szerkesztőivel.

Forrás: Pécsi Zsidó Hitközség

Az eseményt Schönberger András főrabbi köszöntőjét követően Rozs Tamás zeneművész csellójátéka, Stenczer Béla prózai előadása színesítette. A Pécsi Nemzeti Színház színművésze Stark András egy, a Filmvilág folyóirat 1998-as számában megjelent írását olvasta fel, Persona, fehér köpenyben címmel, melyben a pszichiáter alakjának filmes értelmezéseit elemzi, mint aki „a sötét lélekidomár vagy a megváltó lélekgyógyász” jelenik meg a mozgóképi alkotások világában. A könyv megvásárolható a Pécsi Zsidó Hitközségnél.

– Stark András a helyi hitközségért és a városi közösségért is rendkívül sokat tett, nemcsak egészségügyi, hanem kulturális szempontból is. Jelenléte máig hiányzik köreinkből. Jó látni, hogy ennyien eljöttek, s ilyen sokan vannak, akik tisztelték, tisztelik őt – hangzott el Schönberger András köszöntőjében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!